Värske teadustöö viitab, et pole see nii suurepärane lahendus midagi. Cambridge’i ülikooli teadlased kinnitavad, et Androidi-seadmele factory reseti tegemine ei ole kaugeltki nii tõhus kui arvatud.

Uuringu läbiviijate hinnangul ei suuda 500 kuni 630 miljonit maailmas kasutuselolevat Androidi-seadet tehasesätete taastamise ajal kasutaja andmeid täielikult kustutada, olgu siis põhilise failiruumi või mälukaardi ulatuses.

Uuring põhineb 5 eri tootja 21 eri nutiseadme-mudelil, mis jooksutavad Androidi-variante 2.3 kuni 4.3.

Testijad suutsid igast testitud seadmest tehasesätete taastamise järel vähemalt osa kasutajaandmeid kätte saada, mis pidanuks olema igaveseks kadunud. Isegi siis, kui andmed olid krüpteeritud!

Taastamise teel kättesaadud andmed olid erinevat sorti: kontaktid, pildid, videod, tekstisõnumid, äppi sisselogimiseks vajalik info (näiteks Facebook ja WhatsApp), e-kirjad...

Testijad said kätte 80% seadmetest kätte ka master tokeni, mis annab ligipääsu kasutaja Google’i kontole – ehk kõigile Google’i teenustele, mida too nautida võis, Gmailist Map Makerini.

Keda süüdistada? Osaliselt ilmselt tarkvaratootjaid. Samas on varasemast teada, et välkmälu lõplik kustutamine on alati probleemne olnud. Nii et kui tahad kindel olla, et andmed kindlasti rändama ei lähe, tuleb nutiseade ja eriti välkmälu füüsiliselt purustada.

Teisest küljest on siiski vähetõenäoline, et häkkerid või muud pahalased himukalt igaühe digiandmeid jahivad. Nii et liiga paranoiline ei maksa ka vast olla.

* Iga nutiseadme tühjendamiseks on selline tore võte nagu reset ehk algsätete taastamine. See lubab kasutajate lisatud failid, äpid ja muutused tarkvarale kiiresti kustutada, ilma et neid peaks ükshaaval otsima ja eemaldama.