Komitee eesmärk on välja mõelda, kuidas päästa internetti killustumisest. Teatavasti on nii Iraan, Brasiilia kui ka Saksamaa poliitikud öelnud, et pärast NSA skandaali on vaja luua omaenda müüriga piiratud autonoomne internett.

Ilves ütles tänases Eesti Päevalehes, et suurem probleem on autoritaarsete riikide surve Interneti reguleerimiseks ja riigipiiride loomiseks küberruumi. "Ettekäändeks tuuakse küberkaitset, kuritegevuse ja terrorismi vastast võitlust ning privaatsust, kuid pahatihti on tegelikuks motiiviks autoritaarsete riikide soov oma kodanikke kontrollida ja info vaba liikuvust piirata," rääkis Ilves.

Ilvese möönis, et NSA-skandaaliga on usaldus kogu interneti vastu kõvasti vähenenud. "Tihti ei saa inimesed üldse aru, millest on jutt. Seadused ei ole pahatihti digiajastu tasemel," kirjeldas ta ka tekkinud segadust.

Mis oleks lahendus? Ilvese sõnul peab ühendama infovabaduse, turvalisuse ja privaatsuse nii, et internetist oleks inimestel võimalikult palju kasu.

President tõi ka näite selle kohta, kuidas iga inimene saab küberkaitset harrastada. "Küberkaitse tähendab ka teadmist, milliseid linke mitte klikkida ja millist infot mitte internetti riputada."