Facebook kaebas eelmisel reedel USA-s kohtusse kaks Ukraina arendajat - Gleb Slutševski ja Andrei Gorbatšovi, kuna väidetavalt nakatasid nad selliste testide abil vähemalt 63 000 Facebooki kasutaja brauserid. Slutševski ja Gorbatšov kasutasid Facebookis Elena Stelmahi ja Amanda Pitti nimelisi varikontosid ning lõid kokku neli selliste veebitestidega tegelevat lehekülge - näiteks kandsid nende loodud lehed nime Supertest ja FQuiz.

Häkkerid palusid testidele ligi pääsemiseks kasutajatel oma brauseritesse paigaldada nende isiklikku infot varastavad pluginid, vahendab The Verge. Paljud inimesed seda ka tegid. Pluginite ehk brauserilaienduste abiga koguti infot nii Facebooki kontode kui ka teiste sotsiaalmeediarakenduste kontode kohta. Lisaks sellele näitasid brauserilaiendused Facebookis häkkerite soovitud reklaame ning The Verge'i andmetel võivad nad isegi olla seotud eelmisel aastal välja tulnud juhtumiga, mille käigus müüs anonüümne häkker 81 000 Facebooki kasutaja isiklike sõnumite ajalugu.

Ligipääsu oma kontodele andsid küll inimesed ise, kuid oma osa süüst lasub ka Facebooki õlgadel - nemad andsid arendajale õiguse kasutada Facebooki logimisteenust, tänu millele andmed sotsiaalmeediaplatvormilt kätte saadi. Facebook tuvastas pahatahtliku skeemi juba eelmise aasta oktoobrikuus pahatahtlike brauserilaienduste kontrolli käigus ning võttis seejärel ka koheselt ühendust brauseriarendajatega, et pahatahtlikud laiendused brauseritest eemaldada.

Facebook süüdistab Slutševskit ja Gorbatšovi ebaseaduslikult andmetele ligipääsu hankimises, pettuses ning arendajalepingu rikkumises. Sarnased süüdistused said eelmisel nädalal ka neli Hiina ettevõtet, kes müüsid valekasutajaid ning sotsiaalmeediajälgijaid. Kuna kurjategijad ei ela aga USAs (kus kohtuasi algatati), ei saa nad tõenäoliselt karistada.