Kasutaja mingeid faile vastu võtma ei pea, sisu jookseb teenusepakkuja serverist tänu voogedastusele oma valitud ekraanile.

Üldtuntud on fakt, et Netflixi menüü ja selle suurus sõltub riigist, sest kõikjal kõige näitamiseks pole lihtsalt õigusi (või oleks nende hankimine liiga tüütu või kulukas).

Üldtuntud on ka fakt, et Netflixi USA menüü on kaugelt rikkalikem ja mõni ei hakkagi seetõttu kohalikku varianti proovimagi, eelistades tarkvaralisi abivahendeid piirkondlikest piirangutest möödahiilimiseks.

Aga kui palju USA Netflix ikkagi teistest parem on? See põletav küsimus saab vastuse tänu saidile finder.com, kus ilmus suur võrdlustabel.

Toodud andmete põhjal saab öelda, et mu uudise avaldamise hetkeks Eestis alles neljandat päeva tegutsev videoteenus pakub hetkel 117 seriaali ja 550 filmi. Ise oleks julgenud isegi väiksemaid numbreid pakkuda, aga üle lugema ka ei taha hakata.

Suurim valik on ikkagi USA-s ja sealsed numbrid panevad kadedusest oigama: vastavalt 1157 ja 4593.

Eriti šeff on see, et finder.com tabel on interaktiivne. Päises klõpsides saad nimelt ise riike pingeritta seada, näiteks selle alusel, et kui palju filme Netflix seal pakub. Või alustada pingerida pisima valikuga riigist, mis on hetkel Maroko (118 filmi).

Eesti 550 filmi pole uue ajastu videolaenutuse kohta just suur saavutus. Julgelt sama palju on näiteks kodumaisel konkurendil Vifi.ee, mille juht Marek Reinaas ei osanud täpset numbrit öelda, aga oletab, et see on 500 ja 1000 vahel.

Kasutajad nurisevad kohaliku Netflixi sisu vähesuse üle paljudes riikides, muidugi ka Eestis, kus suur osa valikust on nii kinolevi kui ka telekanalite kaudu ammu tuttav.

Tasub siiski arvestada, et 7,99-11,99 euro eest saab piiramatus koguses vaadata, mitte ei pea enam maksma näiteks 3 eurot ühe filmi veebi kaudu vaatamise õiguse eest kahe ööpäeva jooksul. Sellised diilid olid hiljuti iga eestimaalase argipäev, kes ei tahtnud piraadiks hakata.

Kui tabelit veel uurida, hakkab silma, et USA järel on suurim filmivalik selle ümbruses, jämedalt võttes Ameerikates ja Kariibi piirkonnas. Euroopas elava vaataja valik on juba kõvasti kesisem.

Veidral kombel on suurima Netflixi filmivalikuga Euroopa piirkond Man (Isle of Man, saar Iiri meres, moodustab Briti krooni sõltkonna), mis pakub oma 80 000-le asukale lausa 2422 linalugu.

Teisel kohal on Jersey (Jèrri, Briti krooni sõltkond La Manche'i väinas) 2420 filmiga. Ja kolmandat-neljandat kohta jagavad Iirimaa (lõpuks ometi üks "tõeline riik"!) ja Guernsey (taas Briti krooni sõltkond La Manche'i väinas), mõlemal 2419 filmi.

Võrdluseks veel meie lähiriike:

Rootsi - 1767
Soome - 1757
Läti - 560
(Eesti - 550)
Leedu - 539
Venemaa - 509

Netflixil on mulluse oktoobri seisuga ligi 70 miljonit kasutajat, neist 43 mln USA-s. Kuna 6. jaanuaril laienes teenus ametlikult veel 190 riiki (sh Eesti), võib eeldada, et kasutajaskond hakkab ruttu kasvama.