Seadme looja, Sony Computer Science Laboratoriese asejuht Jun Rekimoto on seadme ristinud "inim-Uberiks" ja selgitab oma kodulehel, kuidas see töötab: nn surrogaat kannab maskikujulist ekraani, millele kuvatakse otsepilt hoopis mujal asuva seadme päriskasutaja näoga ja ka häälega. Surrogaat teeb ka kasutaja juhiste järgi kõiki oma liigutusi.

Kui kasutaja näeb surrogaadi silme läbi pilti tema maski ees asuva seadme ekraanilt, siis surrogaat näeb seda sama maski sees asuvalt seadmelt. Sinna ekraanile kuvatakse ka kõikvõimalikud kirjalikud käsklused, mida kasutaja talle distanstilt trükkida võib.

Lühidalt kokku võttes: tegemist oleks justkui uudse Skype'i vestlusega, kus sinu asemel osaleb füüsiliselt selles hoopis keegi, kes on selleks palgatud, "kandes" sinu nägu.

Iseenesest ei ole analoogsete vestluste pidamises midagi uut – videosilla loomiseks distantsil asuva inimesega on kasutatud seni roboteid, mis on võimaldanud eemal viibivatel ärimeestel võtta osa tähtsatest koosolekutest või näiteks missioonil olevatel sõduritel oma vastsündinud lapsega ühenduses olla.

Kuid Rekimoto on kindel, et surrogaatinimest on märksa mõjusam kasutada. Ta viitas, et esimesed ChameleonMaski prototüüpiga tehtud katsed näitavad: inimesed suutsid samastada maskiga inimest sellega, kes distanstilt seda vestlust juhtis.

Ametlikku kuupäeva, millal ChameleonMask'i teenus võiks turule jõuda, siiski veel ei ole. Niisiis peab oma uudiseid - häid või halbu - seni ikkagi ise edastama.

Vaata videot Rekimoto ideest ja selle pilootkatsest: