Dominik Hamann elab ja töötab Euroopa ühes kuumimas startupi-keskuses Berliinis. Kunagi varem oli ta oma vabakutselise töö jaoks loonud Saksamaal firma, mille ta tänavu maikuus otsustas igaks juhuks sulgeda, kuna "Saksa bürokraatia on teatavasti üsna range ettevõtete suhtes, millel pole aastaid käivet," kirjutab Hamann oma blogis.

Ettevõtte registreerimine osutus aga kolme kuu pikkuseks katsumuseks, mille lõpus riik teda lausa 500-eurose trahviga ähvardas.

1. Sisselogimine ainult tööajal. Vastav riigiamet firma sulgemiseks pakub võimalust seda digitaalselt teha ja Hamann registreerib omale Saksa "e-valitsuse konto". Konto registreerimise järel tuleb isegi e-maili kinnituskiri, kuid ameti veebikeskkonda sisse logida ei saagi. Veebisait teatab, et ta tegi ränga vea ja "püüdis leheküljele ligi pääseda väljaspool töötunde" ehk õhtul kell 23, mis peaks olema e-teenuse kasutamise mõte.

2. Kõigi reeglite vastu. Püüdes järgmisel päeval sisse logida, viskab ameti veebikülg teda järjest välja. Ühel suvalisel hetkel sisselogimine õnnestub ja Hamann "avab oma esimese kaasuse" nagu veebisait tegevust nimetab. "Mõelge kõigele, mida te teate kasutusmugavusest ja kasutaja teekonnast saidil – ja siis kujutlege veebilehte, mis on loodud vastupidiselt kõigile parimatele praktikatele," kirjutab Hamann, kes igapäevatöös on tarkvarainsener.

3. Server tõrgub. Kogu e-teenus on näiliselt lõputu rida pisikesi ankeete nupuga "Next", mis iga kliki järel nõuab minutilist ootamist. Pärast viiendat ankeeti ütleb lehekülg "Internal Server Error" ja veebilehele ei saa enam sisse logida.

4. Sisselogimine ei paku midagi. Kaks päeva hiljem ilmneb, et Hamann ei saa oma "kaasustele" enam kuidagi ligi. Pärast sisselogimist on ainus võimalus tutvuda e-teenuse korduma kippuvate küsimustega. Lõpuks avastab ta, et kui algupärases konto aktiveerimise e-kirjas olevale lingile vajutada, näeb jälle "oma kaasust".

5. Prindi PDF ja skänni sisse. Nüüd on ankeedi iga sammu vahel ainult 10 sekundit ootamist. Lõpuks ilmub üks hiigelsuur ankeet, kuhu tuleb sisestada kõik andmed ja seejärel... on võimalus alla laadida PDF selle sama ankeediga, mille ta oleks võinud esimesel päeval tavapostiga saata. Juhend käsib PDF-i välja trükkida, ära täita, sisse skanneerida ja tagasi "e-teenusesse" laadida. Hamanni sõnul on see Saksa ametkondades levinud praktika.

6. Oi-oi, "kaasusega" on probleem. Käes on juba juunikuu ja esialgu tuleb süsteemilt julgustav sõnum, et Hamanni "kaasusele" määras keegi numbri. Mõned päevad hiljem saabub aga teade, et "kaasusega on probleem". Pärast ainult kümmet sisselogimiskatset näeb ta veebilehelt infot, et ametnikud ei saa tema PDF-i avada. Ta teeb jälle sama PDF faili ja laeb selle uuesti üles.

7. Nõiaring mitteavaneva PDF-iga. Möödub päevi ja jälle sama häda, ametnikud ei saa PDF-i lahti. Hamann teeb jällegi Mac OS-i Preview programmiga PDF-i ja laeb selle uuesti üles. Ise veebilehel PDF-ile vajutades avaneb see ilusti, tegu on ISO standardile vastava ja valideeritud failiga. Saksa valitsuse jaoks ei näi piisavalt kvaliteetne olevat.

8. Digiallkirja ei suuda riik lugeda. Käes on juulikuu ja nüüd tuleb süsteemilt teade, et "kaasus suleti nõudele vastamata jätmise tõttu". Misiganes, mõtleb Hamann, kes on kogu "e-teenuse" peale juba tunde kulutanud.

Juuli viimasel päeval otsustab ta asjale käega lüüa ja saadab ametile tavapostiga paberavalduse. Hamanni sõnul võiks ta selle saata digiallkirjastatult ka e-postiga – Saksamaa võttis 2010 kasutusele sarnase ID-kaardi ja turvalise digiallkirja nagu Eestis. Ainult, et riigiamet ei suuda "tehnilistel põhjustel" selliseid e-kirju vastu võtta.

9. Lae PDF või maksa €500! Juba kogu kohutava "e-teenuse" unustanud Hamann saab augusti lõpus paberkirja nimega "Androhungsbescheid", mis tähendab umbes "ähvardusteade". Selles seisab, et kui ta ei lae uuesti "e-teenusesse" PDF faili, võib teda trahvda 500 euroga.

Uskumatult absurdsest ja õudsest "e-riigist" nördinud Hamann loodab ametnike peale kaevata või neid ajakirjandusega ähvardada, kuid selleks pole ühtegi kontakti. Juristi sõnul on võimalus teha vaid kaebus, millest midagi ei sõltu.

"Armas Saksa valitsus. Parim viis hoida ja kasvatada majandust on mitte täielikult välja vihastada ja takistada inimesi, kes tegelikult majandust hoiavad ja kasvatavad," lõpetab Hamann.