Toona sõnas Jobs, et tollest päevast alates pühendub Apple täielikult uue operatsioonisüsteemi arendamisele, kirjutab Kahvel.ee.

Nüüdseks on mõlemad, Apple ning operatsioonisüsteem, läbinud mitmeid suuremaid ning väiksemaid muudatusi.

Juba mõned aastad tagasi kaotati viimase nimest ära "Mac", mis tõi kaasa spekulatsioonide tulva operatsioonisüsteemi tuleviku osas.

Kümme aastat kutsuti erinevaid OS X-i variante kaslaste järgi – Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion ning viimaseks Mountain Lion.

Tänavu 10. juunil ilmavalgust näinud operatsioonisüsteem on uue ajastu algus. Kaslastelt liigutakse California osariigi vaatamisväärsuste ning tuntud kohtade juurde.

Esimene California-hõnguline süsteem kannab nime OS X Mavericks. Nimi pärineb populaarsest surfirannast Põhja-California rannikul, kus on maailma ühed suurimad ning ohtikumad lained.

Mavericksi juures tõstab Apple esile selle kümmet uut põhifunktsiooni – iBooks, Maps, Calendar, Safari, iCloud Keychain, Multiple Displays, Notifications, Finder Tabs, Tags ning Advanced Technologies.

Koos uue tegevjuhiga on Apple'isse saabunud ka kauaoodatud värskus, kuid endiselt on märgata tagasihoidlikkust. Firma ei julge võtta ette suuri muudatusi, vaid triivib suurte lainete vahel tasakesi.

Selle tõestuseks on Mavericksi lisatud mõned kauaoodatud funktsioonid, ent midagi väga uut ja revolutsioonilist ei ole sinna siiski suudetud arendada.

Tundub, et Apple'i motoks on "Milleks muuta asja, mis töötab?"

Fotod: ekraanitõmmised, Kahvel.ee

Kaks nädalat uue operatsioonisüsteemiga

Kuid millise mulje on OS X Mavericks jätnud pärast kahenädalast kasutamist?

Veel aastaid tagasi mäletasin olukorda, kus sõprade ning tuttavatega suheldes pidin neile õpetama OS X-i kasutamist. Tarkvaraliselt oli tegu sedavõrd teistsuguse süsteemiga, et Windowsis toona lihtsalt puudusid võrdväärsed funktsioonid.

Automaatsed varundamised, töö jätkamine sealt, kus see jäi pooleli, kiire "unest" ärkamine jne – selliseid asju oli palju.

Praegu on aga näha, et Windows on jõudnud paljude funktsioonidega järele ning Apple'il ei ole tarkvaraliselt enam nii palju eeliseid Microsofti operatsioonisüsteemi ees. Needsamad automaatne varundamine ja teisedki funktsioonid on saadaval ka Windows 8-s.

Mavericksi puhul ei saa ma Windowsi-kasutajate ees uhkustada uute funktsioonidega – neid lihtsalt pole.

Fotod: ekraanitõmmised, Kahvel.ee

Twitteri ja Facebooki integratsioon, iBooksi raamatupood ja Mapsi kaardirakendus – no lubage naerda. Ainsateks reaalseteks uuendusteks pean ma Safari uut versiooni, ümber disainitud kalendrirakendust, mitme monitori kasutamise võimalust ning mingit salapärast Advanced Technologies nimelist lahendust.

Kui olla aus, siis ainus uuendus, mida ma teadlikult kasutan, on mitme monitori tugi.

Kõlab üsna tobedalt, kuid lõpuks ometi saab ka Macil kasutada ühel ekraanil midagi selliselt, et see ei mõjuta teisel ekraanil toimuvat – funktsioon, mis on teistel operatsioonisüsteemidel olemas aastast 1980. Jah, see on hea, aga see pole asi, millega uhkustada, kuna on nii iseenesest mõistetav.

Ainsaks tõsiseltvõetavaks uuenduseks on imevidin Advanced Technologies. Apple'i sõnul oskavad nad protsessorit ning mälu nüüd palju ökonoomsemalt kasutada.

Tänu sellele väidab Apple, et OS X Mavericksi kasutavad arvutid on kiiremad Mountain Lionit omavatest ning akud peaksid neil veelgi kauem kestma. Firma lubab imelisi muudatusi ka vanemate Macide puhul.

Reaalses kasutuses pole ma märganud, et mu arvuti oleks kuidagimoodi kiiremaks läinud või et akukestvus oleks paranenud.

Fotod: ekraanitõmmised, Kahvel.ee

Kokkuvõte

Kuigi eelnev jutt on olnud ehk pisut negatiivne, ei saa ma väita, et Mavericks oleks märk Apple'i läbikukkumisest või peatsest hävingust.

Erinevalt Microsoftist tuleb õunakompanii iga-aastaselt välja uue operatsioonisüsteemiga, ning eeldada, et igal aastal on seal midagi väga revolutsioonilist, on üsnagi naiivne.

Küll aga tuleb Apple'il vaadata Windowsi arenemise kiirust ning tunnistada, et kui nad soovivad olla konkurentsivõimelised, tuleb neilgi tempot pisut tõsta.

Mavericks jõuab lõppkasutajani sel sügisel. Huvitav, kas järgnevatel aastatel näeme OS X Cupertino, Silicon Valley, Napa Valley, Yosemite ning Mountain View nimelisi operatsioonisüsteeme?