Maailma populaarseimas videoteenuses leidub tuhandeid (hea küll, Eesti puhul sadu) filme ja sarju.

Nende leidmiseks ja üldse valikus sobramiseks on loodud üldised lahtrid nagu „komöödiad“. Et mitte keskmist kasutajat ära ehmatada, on neid pidevalt näha kõigest käputäis.

Aga see ei pea nii olema. Netflix jaotab sisu tegelikult lausa tuhandete lahtrite alusel, näiteks paari aasta vanune artikkel saidil The Atlantic nimetab nende koguarvuks ligi 77 000!

Kuidas neile ligi pääseda? Sisene Netflixi tavalise brauseri teel ja ava suvaline lahter nagu „Action & Adventure“. Antud juhul tekib sirvikus aadressireale rida http://www.netflix.com/browse/genre/1365, mille lõpus olevat neljakohalist numbrit vahetades saadki eri kategooriaid esile manada.

Numbritega katsetades võib leida üllatavalt üksikasjaliku kirjeldusega lahtreid nagu „Exciting B-Horror Movies“ („Põnevad B-kategooria õudukad“; vajalik kood on 2852).

Eesti Netflixis on siin küll uudise kirjutamise hetkel vaid kolm teost ehk „Sharknado“ triloogia – tapjahaide-teemalised õudusmärulid, mis toodetud otse televisiooni tarbeks.

Kategooriad võivad olla üllatavalt detailse kirjeldusega. Võtame näiteks „Visually-Striking Movies for Ages 5 to 7“ („Efektselt mõjuvad filmid vanusele 5-7“; kood 2851), kus on hetkel kaheksa linateost, näiteks „Madagascar 3“.

Rikkalikumalt varustatud Netflixis, näiteks USA omas, pakuvad sellised kurioossed lahtrid kahtlemata rohkem põnevaid leide. Aga filmisõbral on ajaviiteks igatahes tore asjaga tutvuda.

Kui ei viitsi suvalisi numbreid mõelda ja aadressireale toksida, leiad palju kasulikke viiteid veebis, kiika näiteks siia või siia.