Üllatav on siinjuures, et vastne internetinõunik on vähemalt kaudselt seotud torrentisaitiga torrnado.ru. Ehk siis ta lubab veebipiraatidel tegutseda või isegi osaleb nende tegevuses.

Venemaa võimulolijad on veebipiraatlusele seni halva pilguga vaadanud, nagu üldse kõigele, mis seostub internetis enda liiga vabalt tundmisega. Seetõttu mõjub Klimenko tausta puudutav uudis ootamatult.

Mis puudutab Venemaa ja interneti suhet, siis on gospodin Klimenko üldse kaaluka sõnaga. Ta on nimelt Interneti arengu instituudi juhatuse esimees.

Olgu siis torrentisaidi pidamise tõttu või mitte, Klimenkon on piraatluse suhtes palju leebem kui Venemaa senine hoiak – võiks koguni öelda, et ta soosib seda.

Mees on avalikult kritiseerinud nii veebikohtadele ligipääsu keelamist ehk veebitsensuuri kui ka nentinud, et piraatlusega pigem ei peaks võitlema.

Tema loogikaga võib nõustuda: mida rikkamaks ühiskond saab, seda rohkem nõustub rahvas sisu eest maksma. Kuna praegu on riik vaene, siis pole mõtet selle teemaga süvitsi tegeleda.

Nõustuda võib selles mõttes, et maailmas tehtud uuringud on korduvalt viidanud, et piraatlusvastane võitlus on kokkuvõttes kulukam kui käive, mis piraatide tõttu reaalselt saamata jäi.

ekraanitõmmis (torrnado.ru)

Kuidas internetinõunik ja torrnado.ru täpselt seotud on?

* Domeen kuulub firmale ECO PC Solutions,

* ECO hoiab käigus teenust mediametrics.ru, mis mõõdab sotsiaalmeedia-uudistega seotud liiklust,

* MediaMetrics kui firma kuulub aga Klimenkole,

* ja ECO omanik Alevtina Jacobson oli Klimenko kinnitusel tema alluv.

Klimenko avaldas hiljuti oma Facebooki-lehel ka toetust BitTorrentile kui failivahetustehnoloogiale.

Ta meenutab, et need pole ju ise ebaseaduslikud ja torrent on tegelikult väga tõhus viis veebis sisu levitamiseks. (Õige ka ju.)

Torrnado.ru pole just populaarne torrentisait, aga Venemaa üldine hoiak piraatluse suhtes ja tõik, et riigile töötav inimene ei tohi tegelikult äritegevuses osaleda, muudavad asja pikantseks.

Klimenko ongi juba teatanud, et tema poeg Juri võtab firmatöö nüüd üle.