Toome lõppeva töönädala põhjal näite: Google müüb 2011. aastal ostetud Motorola nüüd edasi Lenovole. Kas oli huvitav?

Enamus ilmselt väga elevile ei lähe, mõned torisevad koguni, et miks sellest üldse Fortes kirjutada (mitte näiteks Ärilehes), aga lugu selle uudise taga on siiski piisavalt põnev...

Tehingu väärtus on 2,91 miljardit dollarit, millest 660 miljonit tuleb Lenovol kohe anda rahas, 750 miljonit aktsiates. Ülejäänud võib Lenovo maksta kolme järgneva aasta jooksul.

Lenovo esindajate sõnul pole neil Motorola suhtes kindlaid plaane, küll aga tahetakse nutiseadmete-vallas tugevam positsioon saavutada. Hetkel on nende pirukatükk olnud tagasihoidlik.

Google ise omandas Motorola paari aasta eest 12,5 miljardi dollari eest, aga sellest ei maksa eeldada, et nad said tehinguga kõvasti "lüpsta".

Motorola väärtus seisnes Google'i jaoks nimelt mobiilseadmetega seotud (tehnoloogiate) patentides. Tootjad võitlevad muidugi selle nimel, et konkurente oma uudistoodetega üle trumbata, aga veel tigedam võitlus nende vahel käib patendimaailmas, kus liiguvad ka suured rahad.

Näiteks opsüsteemis Android kasutatavad Microsofti patendid teenivad viimasele nii palju raha, et Gartneri analüütikute hinnangul teenib MS tänu sellele 2017. aastaks tervelt 8,8 miljardi dollarit!

Lenovol on ka väärtuslikeimatest patentidest tühjaks riisutud Motorola näol mõndagi võita, sest firmal on mitmeid häid ideid uute nutiseadmete valmistamiseks (8-tuumalised protsessorid, Phonebloks jm; vaata teksti lõpus linke).

Ju siis on ka Motorola projektid ligi 3 miljardit dollarit väärt, kuigi patentide väärtusele jäävad need alla.