Aastatega on ala, millel saab ennast mobiilselt mugavalt tunda, laienenud lauatelefonist mobiilile ning Eestist Euroopa Liidule, kirjutab Digitark.ee.

Kui kunagi pidi muretsema, et mobiiliga on kallim helistada kui lauatelefoniga, siis nüüd saab andmeside sisse lülitada peale Eesti ka Rootsis ja Lätis, ja seda ilma lisatasusid kartmata.

2017. aasta juuni keskpaigast on andmeside ja rändlus üle Euroopa Liidu sama hinnaga nagu ka kohalikul teenusepakkujal. Seega saab oma meilid ja Instagrami lahti hoida samamoodi nii Tartus kui ka Milanos.

Küll aga pole andmeside ja rändluse tasustamine veel üle Euroopa kadunud ja vahel reisid ka Euroopast väljaspoole. Olenevalt reisi sihtkohast, kestusest ja interneti- ning helistamisvajadusest tuleb läbi mõelda, kas kohapeal saab hakkama vaid wifiga, kas on vaja osta kohalik SIM-kaart ja kasutada mõnda andmesidepaketti.

Wifi ja andmeside

Kui sa oled välismaal puhkamas ja ei pea pidevalt meile lugema või tööd tegema, piisab ka aeg-ajalt wifi kasutamisest, et mugavalt reisi nautida. Vaid wifiga saab hakkama, kui oled enne bussipiletid ja offline-kaardi koos vaatamisväärsustega alla laadinud, hoiad aku täis ja väikese akupanga kotis.

Ilma pideva internetita on isegi tore, aga kui vajad kiiresti avatud wifi-punkti ning ühtegi võrku telefonist ei paista, siis Wefi äpp aitab leida lähedal asuvad wifi-võrgud.

Wifi leiab enamikust kohvikutest, kaubanduskeskustest, aga ka näiteks tehnikapoodidest (millegagi peavad näidistelefonid ju ühenduses olema), haiglatest ja viisaka küsimise peale paljudest üllatavatest kohtadest.

Kuna paljud bussid ja rongid on wifiga, siis saab aja säästmiseks kasutada transpordis olemise aega näiteks järgmiste tegevuste planeerimiseks või öömajade broneerimiseks.

Eriti agarad maailmarändurid võivad hankida ka wifi-ruuteri koos top-up SIM-kaardiga, mida saab kasutada üle terve maailma. Küll aga on sellel mõtet vaid siis, kui oled pidevalt reisil ja just väljaspool Euroopat. Euroopa-sisestel reisidel pole andmeside kasutamine eriti kallis ning leidub ka erinevaid pakette, mis rändluse mugavaks teevad.

Andmesidet kasutades on oluline meeles pidada, et telefonid õnneks hoiatavad, kui võõrasse riiki sisenemisel tuleb andmeside eest maksma hakata.

Euroopas on operaatorid kohustatud sind teavitama, kui andmeside maksumus on üle 50 euro, kuid Euroopast väljas tasub ise hoolikas olla ja jälgida, et andmeside sisse ei ununeks.

Euroopa-sisestel reisidel ei tasu varsti andmeside pärast muretseda!

Euroopa Liidus kehtivad juba praegu hinna ülemmäärad rändlusel helistamisele ning andmesidele.

See aga ei tähenda, et ei saaks ka mugavamalt ja soodsamalt või et tihedad reisijad ei peaks mõtlema paketi valikul ka rahvusvaheliste teenuste saadavusele.

Näiteks Telia Mobiilse elu paketiga saab kasutada Skandinaavias ja Baltimaades internetti samamoodi nagu Eestiski. Seega, kui külastad tihti tööasjus Rootsit, Soomet, Taanit, Norrat, Lätit või Leedut, on sellest paketist abi. Lisaks

pakuvad mobiilioperaatorid andmesidet reisil kindla tasu eest. Lühikestel reisidel, kus internetti on pidevalt vaja, võimaldab see püsida netis ilma suurema peavaluta, sest netiühendus on tagatud ning maksumus on teada.

Väljaspool Euroopat ja kohaliku SIM-kaardi kasutamine

Kohaliku SIM-i kasutamine on asjalik pikematel reisidel, eriti Euroopast väljaspool. Tean inimesi, kes ostavad kohaliku top-up SIM-i, kui nad viibivad kuskil üle kahe nädala. Ise ostan tavaliselt kohaliku SIM-i siis, kui viibin mõnes riigis üle kuu.

Valik sõltub ka asukohariigist, Euroopa-siseselt enam eriti selle peale ei mõtle, kuna rändlustasud on nüüdseks nii madalad.

Kui oled reisil nädala-kaks, siis paremal elujärjel riikides ei tasu tavaliselt SIM-i osta, küll aga on kohalikud kaardid üpris odavad just madalama sissetulekuga riikides.

Kohaliku top-up SIM-i võiks osta näiteks siis, kui käid kindlas riigis mitu korda aastas ning tead, et on vaja kellelegi helistada, kokku saada jms.

See, mis hetkest on asjalik kohalik SIM-kaart osta, sõltub suuresti sellest, kui palju kohalikele numbritele helistada on vaja. Kindlasti tasub jälgida, et kohalik SIM pole pika lepinguga, vaid top-up kaart, millele saab lihtsalt vajadusel raha juurde lisada.

Kui on tarvis hoida ka Eesti number aktiivne, aitab kahe SIM-kaardiga telefon või Eesti SIM-i rahakotis (soovitatavalt krippkotis või kinni teibitult, et mündid ära ei kriibiks) või mõnes väikeses kotitaskus kaasas kandmine. Tasub veenduda ka selles, et su telefon töötab iga SIM-kaardiga.

Ise proovin reisil lähtuda põhimõttest, et olen reisil, mitte internetis. Euroopas ei ole vaja liiga palju selle pärast muretseda, sest EL-i poolt peale pandud piirangud hoiavad hinnad mõistlikud ja interneti kättesaadavana.

Euroopa Liidust väljaspool nõuab pakettide ja SIM-ide valimine juba veidi rohkem läbimõtlemist.

5 nippi reisil mugavalt mobiilsena püsimiseks

* Mida vähem, seda uhkem! Kui võimalik, kasuta internetti ööbimiskohas ja veeda päev hoopis muretult netitult, säästab akut ja on vahel täitsa mõnus!

* Kui aga netita ei saa, siis Euroopa Liidus reisides piisab õigest paketist, mis pakub soodsat internetti

* Skandinaavias ja Baltimaades saab nüüdsest internetis olla lausa lisatasuta

* Pikemalt Euroopast väljas olles osta kohalik SIM-kaart helistamiseks ja andmeside kasutamiseks

* Wifi põhireegel on „Kes otsib, see leiab“! Wifi leidmisel on abiks ka Wefi äpp.