Juuli lõpus jõuab kasutajateni Microsofti operatsioonisüsteem Windows 10. Antud produkti on viimased pool aastat ümbritsenud kõlakad, uudised ja spekulatsioonid, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Küll on öeldud, et see on tasuta igaühele, seejärel teatati, et opsüsteem on tasuta ainult litsenseeritud Windows 7 või värskema Windowsi opsüsteemiga masinatele.

On käinud ka jutt, et isegi piraaditud Windowsit jooksutavad masinad saavad operatsioonisüsteemi (OS) värskendada. Kuid kes siis lõpuks saab Kümneka tasuta, kes peab maksma ning peamine küsimus: miks on see tasuta?

Kes saavad Windowsi prii koopia?

Teeme nüüd selgeks, kes saavad Microsofti opsüsteemi viimase versiooni tasuta. 100% kindel on see, et kasutajad, kelle arvutid jooksutavad legaalset Windows 7 või uuemat opsüsteemi, saavad alates juuli lõpust täiesti tasuta endale alla laadida legaalse Windows 10.

Märtsis vallutas internetiportaalid teade sellest, et isegi piraaditud Akendega masina omanikud saavad legitiivse Kümneka. Mõne aja pärast aga teatas Microsoft, et kuigi piraadid saavad opsüsteemi tasuta, ei ole tegu seadusliku koopiaga. Tegu võib olla kärbitud või lausa katkise koopiaga, mille kasutamiseks tuleb soetada tarkvara legaalselt.

Maikuus tegi Pisipehme ettevõtte teatavaks, et mitte ükski tarkvara piraat ei saa midagi tasuta. Kes tahab seadusliku Windows 10-t, peab maksma.

Kõige suurem segadus ümbritseb aga Windows Insideri programmi. Microsofti poolt õnnistatud kasutajad on juba viimased pool aastat saanud proovida Windooza beetaversiooni ning anda tagasisidet. Uudisteportaalides on levinud teated, et iga beetatestija saab tasuta Kümneka.

Microsoft on seda teadet ka kinnitanud, kuid asi on selles, et sellel pakkumisel on üks “aga”. Konks seisneb selles, et testijate programmiga liitunu peab sellesse rühmitusse ka jääma.

Kui mõni kavalpea liitub Insideritega ainult selleks, et saada tasuta Windows 10 ja seejärel lahkub testijate rühmast, siis tema opsüsteem ei ole Microsofti silmis enam seaduslik.

Miks on Windows 10 tasuta?

Miks siis hakkab Microsoft ühte oma põhiproduktidest niisama jagama? Põhjuseid võib olla mitmeid, kuid mul on kolm hüpoteesi:

* Ettevõttel on niigi raha jalaga segada. Microsoft on juba niigi tipus, ning lähiajal keegi teda opsüsteemide tsaaritroonilt maha tõugata ei suuda. Ettevõttel on käsi praktiliselt igas IT-harus ning ettevõttel läheb suhteliselt hästi. Seepärast võivad nad lubada oma toote tasuta jagamist.

* Positiivse kuvandi tekitamiseks. Microsoft on viimastel aastatel kliente kaotanud ning üks kõige lollikindlamaid viise neid tagasi saada on pakkuda tasuta kraami.

* Kasutajaskonna suurendamiseks. Inimestele üldjuhul meeldib, kui neile tasuta asju antakse, ning Microsoft kasutab seda inimliku omadust ära. Ettevõtte on Windows 8-ga eemale peletanud mitmeid inimesi (sealhulgas ka minu) ning Pisipehme näeb nüüd vaeva, et need kasutajad tagasi saada. Just sellise präänikuga nagu tasuta tarkvara loodabki ettevõtte arvutikasutajad enda poolele (tagasi) meelitada.

Kuidas hakkab Windows raha teenima?

Kuna Microsoft annab Windowsi üsna suurele kasutajaskonnale tasuta ära, siis jääb õhku rippuma küsimus: kuidas plaanib ettevõtte raha teenida?

Antud olukorras näen kahte rahateenimise moodust:

* Windows muutub tellimuspõhiseks nagu Microsoft Office 365. Ma arvan, et baasfunktsionaalsusega OS hakkab olema tasuta, kuid näiteks kontoritarkvara või pilvehoidla kasutamise eest tuleb kasutajatel maksta.

* Operatsioonisüsteemi uuendused muutuvad tasulisteks. Windows 10 jääb viimaseks Windowsi opsüsteemiks, mis hakkab aeg-ajalt uuendusi saama (nagu OS X). Iga uuendusega lisanduvad OS-ile mingisugused funktsioonid, kosmeetilised muutused kasutajaliidese välimuses, optimeerimised jne. Kui kasutaja tahab endale uuendusega tulevaid funktsioone, siis ta soetab selle, vastasel juhul jätab vanema opsüsteemi versiooni.

Küll aga on Microsoft nendesse värskendustesse peitnud ühe väga kavala krutski, mis laseb ettevõttel tasuta produkti pealt siiski raha teenida.

Konks

Windows 10 hakkab olema saadaval viie erineva maitse ning kujuga: Home, Mobile, Pro, Education ja Enterprise.

Olenevalt versioonist on ka uuendused kolme erinevat sorti: Current Branch (CB), Current Branch for Business (CBB) ja Long Term Servicing Branch (LTSB).

CB saab kasutaja, kes on saanud Windows 10 tasuta, värskendades oma süsteemi legaalselt Windows 7-lt, 8-lt või 8.1-lt, ning tema ei saa kuidagi uuendusi vältida.

Kui sulle meeldib igasugune värske kraam ning sa naudid tarkvara uute funktsioonidega mängimist ja katsetamist, siis uuendused ei pruugi olla sinu jaoks probleem.

Kui aga sa oled inimene, kellele meeldib stabiilsus, ning tahad, et kõik püsiks samana ning oleks alati töökorras, siis võivad need uuendused olla paras õudukas.

Opsüsteemivärskendused ei pruugi alati teha head: need võivad lisada arvutisse ebavajaliku funktsiooni, rikkuda midagi ära ja mis kõige tähtsam - uuendused võivad olla tasulised, mis sunnivad arvutikasutajat rahakukrut kergendama. Niipalju siis tasuta opsüsteemist.

Kasutajad, kes paigaldavad oma masinale Windows 10 versiooni Pro, saavad CBB uuenduspaketi, mille puhul saab kasutaja uuendusi ka paigaldamata jätta.

Seega saab tasulise OS-i kasutaja rohkem valikuid uuenduste osas kui tasuta kasutaja. Teisisõnu saad makstes rohkem vabadust. Tasuta versiooni kasutaja peab aga leppima sellega, mida talle ette söödetakse.

Kuigi Microsoft annab oma produkti üsna viisakale kasutajaskonnale täiesti tasuta, ei ole ettevõtte veel sugugi heategevusfondiks muutunud ning nagu igal ettevõttel, on ka Pisipehmel omad krutskid.

Uus opsüsteem on küll tasuta, kuid selle uuendused võivad sisalda tont-teab-mida ning muuta Windowsi täiesti kohutavaks platvormiks.

Kuid mina tahaksin uskuda, et Microsoftis töötavad asjalikud ja mõistlikud inimesed, kes teavad, kuidas tagada oma klientide heaolu ning hoida oma opsüsteemi kasutajaskonda stabiilsena.

Seepärast ma kahtlen, et Windows 10 värskendused hakkavad sisaldama mingisuguseid hirmsaid vigu ning ebavajalike funktsioone, mis teevad opsüsteemi kasutamatuks.