Siis sa vist ei taha lugeda järgnevat uudist selle kohta, et üks Rootsi matusebüroo nimega Fenix otsib vabatahtlikke teenuse loomiseks, mis laseb inimestel ja nende surnud lähedastel suhelda tehisintellekti vahendusel!

Loo sellest avaldas esimesena Rootsi ajaleht Dagen, mille järel sellest veebis ruttu imelikke uusi variante levis.

Tegelik seis on palju vähem hirmutav: lahkunuid kuidagi ellu ei äratata, neid asendab tarkvara chatbot'tide ehk juturobotite vormis, mis lahkunute asemel elavatega digivestlevad. Fenixi tegevjuht Charlotte Runius kommenteerib: "See kõlab nagu ulme, aga vajalik tehnoloogia on juba olemas."

Fenixi teenust inspireerinud vestlusroboti pani kokku venelasest programmeerija, kes soovis oma autoõnnetuse tõttu varalahkunud parima sõbraga edasi suhelda. Ja sarnaseid rakendusi leidub juba palju, neid on loonud nii väike- kui ka suurtegijad Microsoftini välja.

Fenixi variant näeb ette kadunukese kohta info lisamist andmebaasi, mille põhjal vestlusrobot siis inimest jäljendab, olles võimeline jutlema näiteks ilma, hobide, kohviarmastuse jm kohta. Vestluse käigus bot uut infot ei omanda.

Runius plaanib Rootsi kirikuisadega läbi rääkida, et äkki saaks sellist teenust kasutada leinajate lohutamiseks.

Teenuse arendajad otsivad vabatahtlikke, et juturobotil oleks ka erinevaid hääli, mille hulgast kasutaja valida saaks. Ja plaan on ka mingi pildiline avatar luua, et rakendusele isegi oma nägu kinkida.