2017. aasta juulis ilmunud "Fortnite" on maailma üks populaarsemaid videomänge; tänavu märtsis oli sel 250 miljonit aktiivset mängijat.

Teos on tasuta allalaaditav, aga eri tasulised lisavalikud teenivad tootjale, USA firmale Epic Games tohutult raha, ainuüksi 2018. aasta käive oli üle 2,2 miljardi euro.

"Fortnite" oli seni saadaval Windowsi- ja Mac-arvutitele, PlayStation 4, Xbox One'i ja Switchi konsoolidele ning Apple'i nutiseadmetele, aga üllatuslikult mitte Androidi ametlikus äpipoes Google Play Store.

See puudujääk on nüüdseks aga likvideeritud ja hitt-teose pöörane edu võib jätkuda. Aga miks hitti üldse nii kaua Play Store'i ootama pidi?

Asi oli, nagu tavaliselt ikka, rahas. Kui Epic valmistus 2018. aastal "Fortnite'i" mobiilivarianti välja laskma, ei meeldinud neile sugugi mõte, et Apple'i ja Androidi ametlikud äpipoed röövivad 30% äpi teenistusest (nagu enamikult teisteltki rakendustelt).

Apple'i nutiseadmete äppe väljaspool Apple App Store'i poodi levitada ei saa, sellega Epic leppis. Androidi rakendused aga ei pea tingimata Google Play Store'is olema, nii et siin hakkas hitimeister tõrkuma.

Epic kasutaski siis Androidi "Fortnite'i" pakkumiseks taktikat, mida Google taunib – lasi teost selle kodulehelt alla laadida ja sideload'imise teel paigaldada. See tähendab, et "Fortnite" polnud tavalises Androidi äpi vormis, vaid APK. Selle kasutamiseks peab leppima teatava turvariskiga ehk lubama nutiseadmesse paigaldada nn tundmatute allikate rakendusi.

Google'ile APK-kujul äppide levitamine muidugi ei meeldi, sest isegi kui saamata jääv raha kõrvale jätta, pole Androidi turvasätete lõdvendamine kindlasti tark samm.

Epicu ja Google'i vastuseis lõppes siiski sellega, et mossitav Epic oli sunnitud järele andma ja pakub "Fortnite'i" nüüd ka Play Store'i keskkonnas.

Epic pole lahenenud seisu üle siiski õnnelik, pakub "Fortnite'i" ka oma kodukal APK kujul edasi (selle allalaadijate ostudest kogunevat raha ei pea ju jagama) ning on Google'it avalikult kritiseerinud.

Seda muuhulgas väitega, et Google'i tehnoloogia Play Protect (otsib Play Store'i äppide hulgast varjatud pahavara) blokib väljaspool Play Store'i asuvaid Androidi äppe, mis on täiesti vale.

Kogu lugu paistab silma eelkõige sellepoolest, et äpiloojad üldiselt äpipoodide vastu ei võitle, eriti avalikult. Epic kui edukas tootja on aga harjunud seni rohkem oma tahtmist saama, sestap tegi firma ka kunagi oma arvutimängude levitamiseks oma poe.