Populaarne videoplatvorm YouTube eemaldas hulga videoid taplusrobotite vahelistest võitlustest ettekäändel, et need kujutavad hoopis loomade piinamist.

Hiljuti avalikustas kummalise otsuse YouTube’i kanal Maker’s Muse, mispeale YouTube’i pressiesindaja tunnistas, et videod eemaldati ekslikult. Nüüdseks on paljud eemaldatud videotest taas kättesaadavaks tehtud.

Juhtum on hea näide sellest, kui ekslikud võivad olla veebiplatvormides mastaapse „musta töö“ tegemiseks rakendatavad automaat-algoritmid, mille ülesanne on sõeluda suhtlusvõrkudest välja šokeerivat sisu nagu vihakõnet, loomade julma kohtlemist jne.

YouTube’i otsus nende loodud sisu eemaldada pahandas relvastatud kaugjuhitavate robotite konstrueerijaid.

Massachusettsi tehnikainstituudi MIT teadustöö assistent, doktorikandidaat ja menuka robotilahingute saate BattleBots võistleja Jamison Go kirjutas avalikus Facebooki-postituses: „Täna on kurb päev. Kogu maailma robotiehitajad ahastasid, kuna YouTube’i algoritm pidas nende isiklikke robospordi-videoid ekslikult „loomapiinamiseks“ ja „kukevõitluseks“.“

„Kuna meie veebis leidub tohutul hulgal videoid, teeme mõnikord valesid otsuseid,“ tunnistas YouTube’i pressiesindaja. „Kui meie tähelepanu juhitakse sellele, et video on eemaldatud ekslikult, tegutseme kiiresti ja taastame selle. Meie kasutusreeglid ei keela jagada robotitevahelist võitlust kujutavaid videoid.“

YouTube’i otsuse muutmine polnud aga sugugi lihtne ülesanne.
„See oli tõeline peavalu, ja alati jääb võimalus, et apellatsioon lükatakse tagasi ning video või terve kanal jääbki kadunuks,“ kommenteeris MIT-i viimase kursuse tudeng ja BattleBotsi võistkonna liige Sarah Pohorecky, kelle videod YouTube teiste hulgas ajutisel eemaldas.

„Tõenäoliselt on nende videotuvastuse-tehisintellekt halvasti koolitatud, mitte pahatahtlik, aga sellega tegelemine on olnud keeruline ja taplusrobotite loojate kogukonna liikmete jaoks väga murettekitav," lisas ta.

Lõpetuseks ka stiilinäide taplusrobotite tegevuse kohta YouTube'i video kujul: