Loodusmuuseumi rakendus ja selle sisu on valminud koostöös MobiLabi ja BOP Animationiga. "Oleme eriti uhked selle üle, et sisu, mida liitreaalsuse abil näitame, on meie partneritega üheskoos loodud ning põhineb meie kogudel," ütles projekti vedanud Sander Olo. Olo sõnul on rakenduse arendamine võtnud palju aega ja tööd. "Aga kogu see töö on vajalik, sest kuidas muidu saaksime me külastajale ägedalt näidata näiteks seda, kuidas üks Eesti looduses leiduv putuktoiduline taim lõunapausi peab," räägib Olo.

Paar aastat tagasi tuli loodusmuuseum välja oma esimese virtuaalreaalsuse filmiga ja kiirelt kasvanud külastajanumbrid näitasid, et uued tehnoloogilised lahendused pakuvad inimestele huvi ning aitavad atraktiivseks teha teemasid, mis muidu võivad jääda tähelepanuta või tunduda lihtsalt igavad. "Nägime seejuures muuseumis arvukalt ka neid inimesi, kes tulidki ainult uue lahenduse pärast," ütles Olo. "Kuna esimene innovaatiline katsetus oli edukas, otsustasime astuda järgmise sammu, milleks sai liitreaalsus.”

Loodusmuuseumi liitreaalsuse rakenduse abil saab iga muuseumikülastaja oma nutiseadmega avada ekspositsioonis täiesti uue "kihi", kus ta näeb seda, mida muidu palja silmaga ei näeks.

"Me tahame oma näitusesaalides esitleda Eesti looduse erinevaid tahke, selle ajalugu ja tänapäeva, koos nii mikroskoopiliste kui hiiglaslike tegelastega," räägib loodusmuuseumi ekspositsiooni kuraator Ulla Männi. "Kui suuremate loomade ja taimedega on lihtsam, siis kuidas näidata looduse varjatud külgi – pisikeste sääskede ja puukide kehaehitusi, muttide maa-alust kuningriiki või väga erilise väljanägemisega kala, kes elas meile hoomamatult palju aastaid tagasi?" küsib Männi. "Liitreaalsus on võimas, sest suudab seda kõike lihtsalt ja mugavalt näidata."

"Kui me räägime sellest, miks on vaja ellu ärata 500 miljonit aastat tagasi elanud iidelukad või uurida, mida mutt oma käikudes teeb, on vastus lihtne - selleks, et tuua loodust inimestele lähemale, juhtides tähelepanu asjadele, mida me muidu ei märkaks," ütleb Männi. "Sest selleks, et loodust mõista, peame me seda alustuseks märkama. Ja mis oleks inimeste tähelepanu juhtimiseks parem vahend kui telefon või tahvelarvuti, mida juba nagunii igapäevaselt tihedalt kasutatakse," lisab ta.

Liitreaalsus on osa Eesti Loodusmuuseumi näitustest ning sellega saab lähemalt tutvuda muuseumis kohapeal muuseumi lahtiolekuaegadel. Juunist augustini on loodusmuuseum avatud iga päev.