Idülliline mäestikulinnake Baunei Itaalias Sardiinia saarel palub külastajatel piirkonnas ringi sõites mitte usaldada kaardirakenduse Google Maps antud juhiseid.

Baunei linnapea Salvatore Corrias väidab, et ainuüksi möödunud aasta jooksul on kohalikul tuletõrjeteenistusel või mäestiku-päästeüksusel tulnud 144 korral aidata turiste, kes Google Mapsi juhatusi järgides hätta on sattunud.

Nähtavasti kasutavad inimesed GPS-i-põhist rakendust sageli Baunei ümbrusest „peidetud supelrandade“ otsimiseks ning sõidavad seetõttu autoliikluseks sobimatutele teedele või maastikuradadele. Taoliste juhtumite ennetamiseks on kohalik politsei paigaldanud hoiatussildid, mis soovitavad Google Mapsi juhatusi mitte usaldada.

„Ühel hetkel saavad nad aru, et ei sõida enam õigel teel, nii et me peame minema neid päästma. Selliseid juhtumeid on olnud väga palju, eriti viimastel aastatel. Kahjuks ei juhata Google Maps inimesi sinna, kuhu nad jõuda soovivad,“ rääkis linnapea Corrias.

Päästeteenistuste tööd rahastab kohalik kogukond, mistõttu hätta sattunud ei pea teenuse eest tasuma. Päästejuhtumite arv on aga kasvanud nii suureks, et koormab juba oluliselt kohalikku eelarvet.

Probleem on kujunenud nii tõsiseks, et Baunei võimuesindajad on kaalunud isegi rakenduse keelustamist, mis aga, nagu selgus, ei ole võimalik.

Baunei omavalitsus on ettevõttele Google nende rakenduse põhjustatavatest probleemidest küll teada andnud, kuid pole veel vastust saanud. Seni tegeleb linnake uute teetähiste paigaldamisega ja on algatanud suhtlusvõrkudes teavituskampaania eesmärgiga takistada inimestel piirkonnas Google Mapsi kasutamist.

„Vanad paberkaardid on paremad, ja veelgi parem mõte on kutsuda endale appi mõni meie piirkonda hästi tundev kohalik giid,“ jagab Baunei linnapea turistidele soovitusi.