LHV on Cuberi äpi ja makseplatvormiga üheksa kuud tööd teinud ja nüüd prooviperioodiks avalikkuse ette toonud. Tegu Bitocoiniga samal tehnoloogial töötava krüptorahaga, mis pakub näiteks tasuta ja kiireid mobiilimakseid, ent Cuberi puhul liiguvad kasutajate vahel väärtused eurodes.

Sellega on LHV näol tegu maailmas esimese pangaga, kes on asunud pakkuma finantsteenust krüptorahanduse tehnoloogiat kasutades.

“Kogu krüptovaluutade juures on põhirisk olnud see, et need pole kuidagi reguleeritud olnud ja seega on nende vastu olnud vähene usaldus,” ütles LHV jaepanganduse juht Andres Kitter. LHV Cuber on tema sõnul seaduse mõttes rahaturu instrument, mille emiteerimiseks on LHV täitnud kõik regulatioonidest tulenevad tingimused.

Maailmas esimene on Cuber ka selles mõttes, et krüptovaluuta on tagatud päris valuutaga. Kogu Cuberi äpis ringlev raha on LHV poolt tagatud ja pank on valmis kogu krüptovaluuta igal hetkel tagasi ostma. Sisuliselt tähendab see seda, et kogu äpis oleva raha saab LHV pangas üks ühele eurodeks vahetada, samamoodi saab pangast igal ajal Cuberi äppi eurosid kanda.

Äpiga saab prooviperioodil maksta hetkel Tallinnas kahes kohas, kohvikus Toit’s ja LHV panga söögikohas. Erinevalt näiteks kaardimaksetest või mobiilimaksetest ei võeta Cuberi kasutajalt maksetasusid.

“Sellise vahendi eelised kaardimakse ees on need, et see on mugavam, lihtsam, odavam ja kiirem,” rääkis Kitter. Ta tõi näiteks paari nädala taguse aja, kui kaardimaksete tõrgete tõttu ei saanud Tallinnas maksta ühegi panga kaardiga, ent Cuberiga küll.

Sisuliselt on tegemist esimese avatud, läbipaistva ja programmeeritava rahaga. Kitter rõhutas, et Cuberi uuel finantsinstrumendil põhinevat platvormi ja mobiilirakendust tuleks käsitleda kahe eraldi uuendusena.

Hetkel on käimas esimene testiperiood ja kuigi Cuberi äpp on juba kõigile avalikult saadaval, saab Cuberi äppi raha lunastada LHV panga kaudu või kasutajate vahelise väikemaksetena teistelt Cuberi kasutajatelt.