Neid on lihtsalt nii palju. Umbes sama palju kui veebis ringlevaid kõlakaid Apple'i võimalik järgmiste telefonide kohta (= väga palju). Siit veel üks lisaks, mis tundus liiga tähtis, et mitte üldse kajastada.

Niisiis: on avastatud suisa sadades Androidi äppe (pluss väike kogus Apple'i nutiseadmete äppe), mis kasutaja elu nutiseadme mikrofoni abil pealt kuulavad.

Eesmärk on, nagu tavaliselt, meie igapäeva-käitumist ja eelistusi lähemalt tundma õppida, et info maha müüa, et selle ostjad saaksid meile tõhusamalt veebireklaame suunata.

Äpp peab esmalt kasutajalt saama loa nutiseadme mikrofoni kasutada, aga oleme ausad: kui äpp seda küsib, siis keskmine kasutaja annab, hea, kui isegi loeb, et milleks nüüd jälle luba tahetakse.

Ja muidugi on ajalugu tulvil juhtumeid, kus äpid kasutasid mingeid nutiseadmes peituvaid asju / võimekusi ka ilma selleks luba saamata. Või siis küsisid luba mingiks toiminguks, aga tegid selle abil veel muidki toiminguid.

The New York Times paljastas möödunud aasta lõpus, et sajad erinevad Androidi äpid kuulavad, milliseid telesaateid, reklaame ja kinofilme kasutajad jälgivad, et seda infot reklaaminduses kasutada.

Eelnevalt kogutud andmetest on ju teada, et telesarja X jälgija armastab tooteid Y ja Z, jne. On päris palju võimalusi, kuidas kasutaja kohta nn reklaamiprofiile luukse, alates tema veebisurfamise ajaloo kasutamisest kuni ehtsa jälgimistegevuseni nagu siin kirjeldatud juhul.

See toimib antud juhul firmas Alphonso loodud tarkvarale, mida paljud äpid sisaldavad. Ja nagu teada, on enamik äppe tasuta.

Lahendus sarnaneb Shazamiga ja isegi kasutab selle tehnoloogiat: aitab parajasti kostvat heliteost tuvastada, mh esitajat ja loo nime kindlaks teha. Äpp salvestab väikese jupi, loob selle põhjal "digisõrmejälje" ja võrdleb seda oma andmebaasis leiduvatega.

Erinevus on muidugi selles, et Alphonso tarkvara võib pealt kuulata ka siis, kui telefon on jõuderežiimis ja ekraan on välja lülitatud. Sest kunagi ei tea ju, millal kasutaja võib hakata näiteks filmi vaatama.

Mobiili-opsüsteemide Android ja iOS uusimad väljalasked vähemalt nõuavad, et äpp küsiks mitmesugusteks toiminguteks lube. Näiteks enne Android 6.0 ei olnud see kohustuslik. Nii et kellel on vana opsüsteemiga vana seade, see on veel eriti kerge sihtmärk.
ekraanitõmmis

NYT artikli autor suutis leida ümmarguselt 250 Alphonsoga pealtkuulavat Androidi äppi. Selliste leidmiseks võib Play Store'i otsingusse tippida "Alphonso automated".

Selle uudise koostamise hetkell toob säärane otsing vastuseks "ainult" mõnikümmend Androidi äppi, aga illustreeriva näite toomiseks piisab.