Uusehitist palistavad puud ja põõsad, päike heidab loomulikke varje. Kuidas seda kõike tehakse? Kas igaüks saaks ka kuulsaid "Avatari" maastike ise luua?

Vanasti olid selle kõige jaoks eraldi stuudiod, kuhu arhitekt saatis oma projekti ja millele arvutikunstnikud hakkasid „loodust ja elu“ ümber ehitama.

Aeganõudev protsess sisaldas tohutult käsitööd ja sai valmis kuudega. Praeguseks on tarkvara arenenud sellisele tasemele, et igaüks, kes soovib, võib luua oma tehismaailma ja lennata seal ringi nagu proff Hollywoodi režissöör juba mõne minutiga.

Testisub üht sellist tarkvara – CAD Süsteemide pakutud Bentley LumenRT-d, kuid eks alguses jääb see ikka natuke kohmakaks. Mitte sellepärast, et kasutamine oleks keeruline, vaid maastiku loomisel peab ka natuke oskama asju sellele maale paigutada, et oleks loomulikum.

Samas on omaenda 3D maailma loomine nüüd lihtsamast lihtsam. Sellega saab tõesti hakkama, nagu mängiks Minecrafti või mõnda muud simulatsioonimängu.

Filmitööstuse tehnoloogiad (näiteks E-ON on firma, mille tehnikaga loodi ka Avatari imelised maastikud) on nüüd ka tavakasutajale jõukohase kasutajaliidesega ning lubab muidu keerulisele arhitektide ja inseneride jaoks tuttava BIM/CAD mudelile minutitega päris elu ja emotsiooni külge panna.

E-ON kasutab samuti siin testitud Lumen RT-d, seega "Avatar" on tõepoolest igaühele kättesaadav, kui fantaasiat ja kannatust jagub.

ekraanitõmmis

Ülaltoodud näide on vastava arhitektuuriprojekti failide sisestamisel Lumen RT-sse lihtsalt tehtav.

Akende taha saab panna maastiku (sel korral Eestile ebatüüpiliselt mägine), menüüs on päikese ja ilma seaded, kruttida saab valgust nii varahommikuseks, lõunaseks kui õhtuseks ajaks või lisada hoopis pilvi ja tuuleõhku.

Järgmiseks spaavaade, kuhu lisatud ka inimesi, projekti autor on Eesti arhitekt Tarmo Laht:

ekraanitõmmis / arhitekt Tarmo Laht

Arvutile esitab Lumen RT kõrged nõudmised. Vaja on üsna head ja spetsiifiliste omadustega graafikakiipi.

Nvidia graafikakaartide puhul peaksid sobima GTX-id, aga välja veab ka lahjematega, ehkki siis tuleb piirduda pigem fotodega ja videote renderdamisest ei maksa väga unistada.

Näiteks mõned Delli kallimad Inspironid ja Alienware´i brändi all müüdavad masinad sobiks.

Aga võtame Bentley LumenRT võhikuna lahti ja vaatame, mis edasi juhtub. Selle saab mõneks päevaks tasuta alla laadida tootja kodukalt.

Üks esimesi pilkupüüdvaid menüüsid vasakus veerus on ilmamenüü: siit saab valida, millise nurga alt paistab päike ja mis suunast.

Kui aga ei viitsi päikese asendiga mängida, võib valida ka kuupäeva ja koha. Valime oma praeguse asukoha (Tallinn) ja juuni alguse, siis peaks päike kenasti kõrgel olema. Aga varahommikul ja öösel on muidugi veel põnevam. Nii näeb välja juunikuine valge varahommik Eestis.

ekraanitõmmis

Nagu näha, on vaikimisi maastik igavavõitu ja lame. Otsime midagi efektsemat.

Valikutes on palju Eestile ebatüüpilisi maastikke. Selgub, et saab juurde osta ka mõnesid kindla looduskeskkonna jaoks iseloomulikumaid vaateid, aga esialgu piirdume nendega, mis tasuta kaasa tulnud. Näiteks võtame kenad mäed silmapiiril.

ekraanitõmmis

Nüüd saab hakata maju, puid ja põõsaid lisama. Inimesi ja autosid ka. Igav väli tuleks millegi huvitavamaga täita.

Puudest-põõsastest Eesti taimestikule sobilikku küll vaikimisi väga palju kaasas pole, kuid nagu öeldud, kes asjaga tõsisemalt tegeleb, saab igasuguseid objekte vastavatelt digiturgudelt juurde hankida.

Mõned kuused ja raagus lehtpuu siiski on üsna tüüpiline ka Eesti maastikule, mittebotaanikud suurt vahet ei tee. Paneme pildile Ameerika-stiilis küüni, kuivanud puu, inimese ja mõned autod.

Vastavalt sellele, kuhu need istutada, sätitakse ka suurus perspektiivi arvestades õigeks. Seda ei ole vaja ise jälgida. Sätitud päikesevalgus jätab pildile õiged varjud.

ekraanitõmmis

Kes tahab, võib puudesalust kiiresti kloonida paksu ja tiheda metsa.
Järgmine samm põlve otsas, kuid proffide tarkvaraga tehismaailma loomiseks on video renderdamine.

Sellesama tehtud maastiku kohal lendamisest võiks luua efektse video, kui oleks korraliku graafikaga võimas arvuti.

Tasuta projekteerimistarkvaras Sketchup on võimalik luua oma projekt ja see siis LumenRT abiga tehismaastiku sulatada. Võid näiteks oma tulevase planeeritud māja paigutada krundile ja vaadata, kuidas see erinevatel aastaaegadel ja kellaaegadel paistab.

Profitööde näiteid

Vaatame, kuidas profid tegutsevad sellesama tarkvaraga.

Esimene näide ongi eelpool mainitud E-ON-ilt, kus tehti ka maailmakuulsad "Avatari" maastikud:

Siit saab näha kui lihtne on liiklust maastikele lisada ja muid tavalise linnamaastiku objekte:

Kuidas on tunda end maailma loojana? Siin on veel üks näidisvideo, mismoodi saavad kalad merre ja palmid villa ümber:

Seega – oleme nüüd jõudnud aega, kus tarkvara abiga võivad HollywoodI stiilis tehismaastikke luua juba kõik, alates lasteaialastest. Ainuke takistus selleks on paraku (veel) vastava spetsiaaltarkvara kõrge hind.

Kuid kasutamiseks on see muutunud nii lihtsaks, et vähemalt mõnepäevase tasuta prooviperioodi jooksul jõuab oma lihtsamad õhulossid korraliku graafikakaardiga arvutis kähku valmis ehitada.