Rakendus, mis kasutab inimeste nägudest tehtud fotosid ning mille rahateenimismudel on segane, tekitab koheselt küsimusi - kuidas siis ikkagi raha teenitakse ning kuhu kasutajate üles laaditud fotod jõuavad ja mida nendega tehakse?

BBC uuris asja ning kuigi mõned arendajad on väitnud, et rakendus võtab kasutaja telefoni mälust kõik fotod ja laadib need üles, on turvaspetsialistide kontrollid hetkel viidanud, et midagi sellist ei toimu. Katsed on näidanud, et FaceAppi rakendus kasutab ainult neid pilte, mida kasutaja lubab. Sama on kinnitanud ka ettevõtte esindajad. Pilte hoitakse serverites kuni 48 tundi juhuks kui kasutaja peaks tahtma neid veel muuta. Sellisel juhul ei ole vaja hakata fotot uuesti üles laadima.

Veel üks probleem, mis rakenduse puhul välja on toodud, on see, et pildid salvestatakse pilveteenusesse, mitte ei muudeta neid kasutaja nutitelefonis. Kuigi ettevõte ise on asutatud Venemaal, asuvad selle serverid Ameerika Ühendriikides. Küberspetsialistid selgitasid BBC-le, et selline otsus võib olla tingitud soovist oma tehisintellektisüsteeme kaitsta. Kui need oleks kättesaadavad igaühe telefonis, oleks juba varsti internet üle ujutatud teiste sarnaste äppide poolt, oma tehnoloogia pilves hoidmine aga takistab selle levikut. Ettevõtte esindaja sõnul fotosid USA serveritest Venemaale ei jagata.

Rakendusel on arenenud näotuvastustehnoloogia ning just seetõttu on ka spekuleeritud, et ettevõtte ärimudel ongi üles ehitatud sellele, et kasutajate näopiltide abiga treenida tehisintellekti. Ka selle väite lükkab ettevõtte tegevjuht Jaroslav Kontšarov ümber ning kinnitab, et tehisintellektisüsteeme rakendusega raha teenimiseks ei treenita. "See (rakendus - Forte) on mõeldud ainult piltide muutmiseks," sõnas ta.

Kuidas siis ettevõte raha teenib? Rakenduse kasutajatingimustes on kirjas, et äpp võib kasutajate tegevust jälgida täpsema reklaamiinfo kogumise tarbeks. Kontšarovi sõnul on tegemist tavapäraste kasutustingimustega ning ka sealt ettevõte raha ei teeni ning andmeid tegelikult reklaamimüüjatega ei jaga. Tema sõnul tuleb kogu rakenduse tulu hoopis tasulistest teenustest, mis pakuvad inimestele veelgi enam võimalusi oma välimuse muutmiseks.