Forte kirjutas, kuidas maailmas (aga kahjuks mitte Eestis) on välja lastud mitmeid äppe, mis aitavad uue koroonaviiruse levikust selgemat aimu saada.

Selle juures on huvitav, et meedias igipõliste konkurentide ja koguni vaenlastena esitletud tehnoloogiahiiud Apple ja Google on taoliste rakenduste võidukäigule ühiselt õlad alla pannud.

Nad väljastavad kõige varem mais kumbki oma äpi, mis põhineb ühiselt loodud viiruseleviku-jälgimise platvormil. Viimane toimib Bluetooth-side abil, mis on saadaval igas nutiseadmes. Vastava äpiga varustatud nutiseade skannib Bluetoothi teel pidevalt ümbrust, et leida võimalikke teisi äpikasutajaid, kellel võib lasuda koroonakahtlus.

Taolise jälgimisega ei pea muidugi nõus olema, äpi paigaldamine on vabatahtlik ja GPS-põhiseid andmeid füüsilise asukoha kohta äpp ei kogu. Seda vähemalt läänes, karmimate võimulolijatega riikides võib vastava rakenduse paigaldamine olla ka kohustuslik.

Kasutajad ei pea lahenduse toimimiseks mõistagi isegi oma seadmeid Bluetoothi teel "paaritama", sest BT-ühendus tuvastab ise läheduses asuvate seadmete ID-numbreid.

Kuidas Google'i-Apple'i lahendus täpselt toimib, pole veel avalik info. On tõenäoline, et paanika vähendamiseks ei teata äpp kasutajat pelgalt sellest, et koroonakahtlusega isik tänaval sinust mööda läks. Pigem ikka sellest, kui viibid veidi kauem koroonakahtlusega inimese läheduses.

Google ja Apple plaanivad mõlemad ühiselt loodud tehnoloogia (ingl contact tracing) tulevikus oma mobiili-opsüsteemidesse lisada, et huviline ei peaks äppi paigaldamagi.

Isegi konkureerivad tehnoloogiafirmad võivad üksteisest rohkem sõltuda, kui arvata võiks. Näiteks nutiseadmete vallas võib olla nii, et üks firma toodab kindlaid komponente ka teistele soovijatele. Palju kasutatakse ka üksteise patente, et mingi tarkvarajupp toimida saaks ega peaks kõike nullist looma.

Selle tulemusel juhtub näiteks nii, et Apple teenib Google'i Android-opsüsteemilt litsentsitasude abil igal aastal miljoneid, ja vastupidi.

Sellistes tarkvaralahendustes pole iseenesest midagi uuenduslikku ega seninägematut. Neid on varem kasutatud näiteks teiste ohtlike haiguste leviku hindamisel, mh HIV-i, tuberkuloosi ja leetrite.

The Times väidab, et Apple'i ja Google'i lahendus valmib koostöös Ühendkuningriigi riikliku terviseteenistusega (NHS).

NHS-i esindaja kinnitas meediale, et vastavasisuline äpp on valmimas ja selle varast väljalaset hakatakse peagi Põhja-Inglismaal testima. Endal COVID-19 sümptomeid avastanud äpikasutaja võib end "kollase hoiatusega" tähistada ning viibib pikemalt teiste inimeste läheduses.

Kinnitatud koroonajuhtumiga inimene võib end aga "punase hoiatusega" märgistada, mille käivitamiseks peab ta tervisetöötajatelt kinnituskoodi saama, et keegi ei hakkaks niisama lõbu pärast teisi hirmutama.