Apple'i seadmetele mõeldud rakenduspoe App Store sisu on käigushoidjate poolt kontrollitud, (suurima Androidi-poe) Google Play Store'i "menüü" seevastu mitte.

Seal toimuvad küll automaatsed pahavara-otsingud ning uue ohu leidmisel saavad vastava äpi sikutanud isikud ka hoiatuse, aga päris ohutult end tunda ei saa.

Häda on selles, et Android võimaldab äppe hankida lisaks Google Playle veel teistest paikadest, kust enamus pahavarast liikvele lähebki.

Kuidas turvaliselt äpijahile minna:

1) Eelista Google Plays leiduvat valikut;

2) Käivita opsüsteemi-sätetes Verify apps, et sinu Android ohtude suhtes valvsaks jääks;

3) Vaata, kui palju rakendust on eelnevalt alla laaditud, ja uuri, mida teised selle kohta kirjutavad.

Kui äpi on paigaldanud näiteks ainult mõnikümmend inimest ja hindajad on negatiivse hoiakuga, hoia parem (esialgu) eemale.

Pahavaraloojad kasutavad vahel oma tööle pealtnäha hea maine loomiseks pettusi ja trikke. Seetõttu tutvu kahtluse korral arendaja(te) taustaga ning muutu kahtlustavaks, kui nende kohta veebis eriti infot pole.

Peamine ohumärk

seostub õigustega, mida äpp endale tegutsemiseks küsib (permission); see teema on Androidi-maailmas valuline.

Paljud äpid tahavad nimelt kahtlaselt palju õigusi ja võivad neid isegi hiljem, tarkvaravärskenduste ilmudes juurdegi küsida. Selles suhtes ei saa palju ette võtta, kui just nutiseadet rootima ei hakka.

Näiteks lihtlabane taskulambirakendus ei peaks küsima ligipääsu nutiseadme aadressiraamatule või internetiühendusele, või siis luba asukohta kindlaks määrata.

Samuti tuleks ettevaatlik olla äpi soovi suhtes sõnumeid välja saata, sest pahavara võib tahta kindlaksmääratud tasulisi numbreid "pommitama" hakata.

Foto: ekraanitõmmis

Kokkuvõttes võiks julgemalt läheneda rakendustele, mis on õiguste suhtes vähenõudlikud, mille maine paistab helge ja autorid on tuntud ning mis pärineb tuntud keskkonnast nagu Google Play.