„Koroonaviirusega kaasnevat segadust kasutavad agaralt ära küberkurjategijad, kes leiavad järjest uusi mooduseid, kuidas inimesi ninapidi vedada. Nüüd oleme näinud kirju, mis pakuvad mugavaid kodutöövõimalusi, kuid kirjas sisalduvatele linkidele vajutamine võib nakatada teie arvuti pahavaraga,“ sõnas Riigi infosüsteemi ameti küberturvalisuse üksuse CERT-EE juht Tõnu Tammer.

Tammeri sõnul tasub vähegi kahtlaste kirjade puhul esmalt hoolega uurida saatja meiliaadressi. Näiteks peaks ettevaatlikuks tegema olukord, kui saadakse kiri „ettevote.ee“ töötajalt Mati Karult, kuid kiri tuleb tegelikult mingilt suvaliselt aadressilt nagu officemail40@naver.com
„Kahtlased kirjad soovitame viivitamatult kustutada,“ lisas Tammer.

Eelmisel nädalal levis Terviseameti ametlikku infot kopeeriv libakiri, mis kandis vigast pealkirja „Tervis hoiuministeeriumi poolt heaks kiidetud teade COVID-19 viiruse levikus“ ja milles oli link pahavarale.

HÜVA NÕU: MIDA TEHA, KUI KLIKKISITE LINGIL

  • Kui olete klõpsanud kahtlases kirjas olevale lingile ja laadinud pahavara sisaldava faili arvutisse, on parim tegutsemisviis arvuti kohe sulgeda ja spetsialistide juurde puhastusse viia.
  • Vahetage kindlasti välja ka brauserisse salvestatud paroolid.
  • Kui olete brauserisse salvestanud pangakaardi andmed, siis teavitage sellest panka, sest kurjategijad võivad kasutada teie pangakaarti, ja vajadusel tellige uus kaart. Kahtlastest kirjadest andke teada aadressil cert@cert.ee.