Yontoo, Linkswift, Quailitink – need on mõned internetilehtisejate lisad ehk browser extensions, mille osas tasub eriti tähelepanelik olla. Nimelt võivad need muuta arvutikasutaja tema enda teadmata piraatreklaamide vaatajaks.

Delfi IT-juht Mait Tafenau rääkis tänases Eesti Päevalehes, et sellisel laiendusel on täielik ülevaade inimese internetikäitumisest. Kui see tuvastab, et inimene vaatab mingit lehte, kuvab ta sellele lehele oma reklaamiribad. Tihti on see tehtud nii osavalt, et kasutaja ei saa probleemist arugi, vaid arvab, et veebilehed on lihtsalt reklaamist lookas. Tegelikult müüvad need laienduste tootjad neid reklaampindu edasi reklaamivõrgustikele. „Meie näeme oma statistikast, et iga nädal vaatab Delfit üle 30 000 inimese, kelle arvutis on selline pahavara,” kinnitas Tafenau.

Kuidas ära tunda, et sinu arvutis on piraatbännereid näitav pahavara?
Delfi on valmis meisterdanud kontrollehe, kuhu minnes kontrollitakse, ega su arvutis pole piraatreklaame näitavat brauseri laiendust: www.delfi.ee/test.

Delfi soovitab igal juhul lisaks oma arvuti kontrollile teostada ka kontrolli veebilehitseja laiendustele. Isegi kui seal midagi illegaalset ei ole, siis vähem laiendusi tagab igaljuhul kiirema veebilehitseja töö ja parema internetikogemuse.

Olgu öeldud, et reklaami näitamine on kõige pehmem juhtum. Sisuliselt võivad laienduste tootjad hea tahtmise korral pealt vaadata ka teie toiminguid pankades ja logida kõik teie klahvivajutused. Tasub olla ettevaatlik.