Feministid ning lihtsalt nohikud on avaldanud arvamust, et tegemist on justkui saatanast veebilehega, millel pole õigust internetis olla, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Kuid mis on see Codebabes ning miks see nii palju kõmu tekitas?

Tegemist on portaaliga, mille eesmärgiks on õpetada veebiprogrammeerimise põhitõdesid (seda väidavad igatahes autorid). Eesmärk on justkui üllas, raha selle eest otseselt kasutajatelt ei küsita, erialasid on ka päris mitu.

Konks seisneb õpetamismeetodis. Igal programmeerimiskeele juures on 6-8 õppevideot, milles tütarlaps seletab antud keele süntaksi mõnda põhitõde, olgu selleks muutujad, funktsioonid, silmus või midagi muud.

Igas järgnevas videos võtab tüdruk mõne riideeseme seljast. Kursuses edasi liikumiseks tuleb kasutajal täita test.

Milles seisneb siis probleem? Kommentaarides kirjutatakse, et tegemist on ühe väga lameda, mõttetu, seksistliku naljaga, mis solvab paljude tehnikainimeste/programmeerijate tundeid.

Minu jaoks jääb arusaamatuks, mis on selle veebilehe puhul seksistlik. Kas see, et tüdrukud on liiga ilusad? Kas see, et pärismaailmas on vähe naissoost tehnikainimesi ning nendes videotes on tüdrukud napis riietuses? No ja mis sellest? Minu koolis on arvutialastel kursustel 20 poisi kohta üks tüdruk. Mina ei näe selles mingit probleemi.

Foto: ekraanitõmmis saidilt codebabes.com

Küll aga näen ma probleemi õpetusvideotes ning õpetamismeetodis.

Esiteks, tüdrukute jutus esineb päris palju vigu, mis on iseenesest väga suur probleem. Teiseks, testi saab lahendada suvaliselt vastuse variante pakkudes. Pealegi saab testi vahele jätta, kui oled nõus selle eest maksma ning edasi liikuma.

Kolmandaks, midagi asjaliku Codebabesis selgeks ei saa. Selle põhjuseks on see, et esiteks on ekraanil tüdruk, mis ei lase keskenduda. Minul igatahes ei tekkinud himu midagi õppida, minul oli himu paljast ihu näha.

Arvatavasti keegi nende tüdrukute juttu ei kuulagi. Lühidalt öeldes, juttu ei kuulata, testid täidetakse suvaliselt ära, et näha kaunitari järgmises videos napimas riietuses.

Mind painab ainult üks küsimus: milleks taoline veebileht tegelikult loodi? Kas raha teenimiseks või siis programmeerimise vastu huvi tekitamiseks?

Mina arvan, et siin püütakse maha lüüa kaks kärbest ühe hoobiga. Praegu tuleb maksta ainult juhul, kui sa ei taha teste täita, kuid arvatavasti tehakse osa õppematerjalidest tasuliseks.

Kuigi ma ei kujuta ette, kes hakkaks sellise asja eest maksma. Küllap siis premium-videotes hakkavad tüdrukud riideid tagasi selga panema, aga kes seda ikka oskab öelda.

Samas on Codebabes.com selline veebileht, mis võiks 14-aastastes kiimas poistes tekitada huvi programmeerimise vastu.

Kui vähemalt üks inimene sajast võtab selle kursuse läbides kätte raamatu "Programming for Dummies" ning hakkab tõsiselt programmeerimist õppima, on Codebabesi olemasolu õigustatud.