Õigupoolest, miks ei peakski seda kasutama? Paroolihoidla jätab meelde salasõnu, täidab sinu eest vastavad lahtrid, nuputab välja keerukaid paroole ning jätab klahvinuhid ja petturid pika ninaga, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Seega põhjusi, miks peaks salasõnahoidlat kasutama on piisavalt palju – täpsemalt loe neid artiklist “Paroolihaldur – mis imeloom see on ning kuidas see tagab sinu ohutuse veebis?”.

Tänapäeval on neid hoidlaid veebis jalaga segada ning selle õige ja ainsa leidmine on üsna raske ülesanne. Seega, mida peaks hea salasõnahoidla oskama, väärimaks kohta sinu masina mälus?

Hea paroolihaldur

Kuigi iga paroolihoidla oskab turvaliselt paroole andmebaasis hoiustada, jääb tänapäeval sellest ühest oskusest üldjuhul väheseks.

Konkurents on sundinud tootjaid pidevalt oma produktide funktsionaalsust täiendama, mille tulemusena paljud paroolihaldurid pakatavad igasugustest imeviguritest, millest mõned on ääretult kasulikud, teised on tühipaljad kaminakaunistused.

Milliste funktsioonidega peaks sinu paroolihaldur olema ehitud?

Peab olema saadaval nii on- kui ka offline’is

Haldurid on saadaval kahes „värvuses”: veebipõhised, mis hoiavad paroole pilvehoidlas, sünkroniseerides andmeid kõigi seadmete vahel, ning on offline-haldurid, mis hoiustavad paroole arvuti kõvakettal või välisel andmekandjal.

Muidugi kõige sobilikum oleks vahepealne variant, mis hoiustaks paroole turvaliselt kasutaja kõvakettal, kuid oskaks neid vajaduse korral sinu teiste seadmetega jagada.

Võimaldab kaheastmelist autentimist

Ühelgi viisakal veebilehel ega rakendusel, mis hoolib kasutaja andmete ohutusest, ei tohiks puududa kaheastmelise autentimise funktsioon. Tegemist on turvameetmega, mis küsib kasutajalt pärast parooli sisestamist SMS-iga saadetud koodi.

Peab veebilehitsejaga hästi läbi saama

Tänapäeva inimene on üsna laisk ning tõenäoliselt ei kasutaks keegi paroolihoidlaid, kui inimesel tuleks igal Facebooki sisselogimisel oma salasõna mõnest andmebaasist käsitsi välja otsida.

Selleks, et haldur oskaks sinu eest veebilehitsejas lahtreid täita, peaks sellel olema pistikprogramm, mis on sinu meelis-veebilehitsejaga kohandatud.

Teavitab veebikonto häkkimise ohust

Iga natukese aja tagant jõuavad veebiportaalidesse uudised ühe või teise veebilehe lahti murdmisest või andmelekkest. Paraku ei jõua need teated õige aegselt iga kasutajani ning seepärast on suureks abimeheks paroolihaldur, mis teatab sinu konto ohtusattumisest.

Peab mahtuma mälupulgale või olema saadaval mobiilirakendusena

Tänapäeva inimesel on kasutuses mitu erinevat seadet ning nutiseadme rakenduse olemas olu on veebihaldurile praktiliselt kohustuslik lisa.

Kontrollib salasõnade turvalisust

Moodsad paroolihaldurid on võimelised analüüsima hoidlas olevate salasõnade turvalisust ning teatama, milline neist vajab muutust ning milline värskendamist.

Võimaldab hoidla andmete eksportimist ja importimist

See on äärmiselt oluline funktsioon, kui tekib tahtmine paroolihoidla ühest seadmest teise ümber tõsta, kuid haldur ei sünkroniseeri andmeid.

Oskab luua ühekordseid paroole

Vahel tuleb paroolihaldurisse sisse logida võõrast arvutist, mis seab hoidla ja selles olevate paroolid ohtu. Korralik hoidla on võimeline määrama kasutajale sisse logimiseks ajutist parooli, mis muutub kehtetuks pärast ühe- või paarikordset kasutust. Isegi kui võõrale arvutile oli paigaldatud klahvinuhk, pole karta konto lahtimurdmist.

Lubab hoidlat mitme kasutaja vahel jagada

Vahel tekib vajadus oma paroole teiste kasutajatega jagada ning üks ohutumaid viise selleks on anda sõbrale ligipääs hoidlas valitud paroolidele.

3 parimat paroolihaldurit

ekraanitõmmis

LastPass

oli üks esimesi korralike veebipõhiseid paroolihoidlaid. Selle kasutamislihtsus tegi paroolihoidlad moodsaks.

LastPass võimaldab sul kasutada keerukaid salasõnu ilma ajurakke koormamata, see toimib nii lauaarvutis, mobiilseadmes kui ka veebilehitsejas. Programm genereerib turvalisi paroole ja annab teada, kui mõni sinu kasutajakontodest peaks ohtu sattuma.

LastPass on saadaval Windowsi, Maci-, Linuxi, Androidi, iOS-i, Windows'i telefoni ja Blackberry variandis. Selle pistikprogammid on saadaval Chrome'i, Firefoxi, Safari, Opera ja Internet Exploreri veebilehitsejatele.

Rakendus on suuremjaolt tasuta, kuid lisafunktsioonide ja rakenduse kasutamiseks mitmel mobiilseadmel tuleb iga aasta välja käia 12 eurot.

ekraanitõmmis

KeePass

on tasuta vabavaraline paroolihaldur. Salasõnu hoiustatakse krüpteeritud andmebaasis, mis asub vaikimisi ainult sinu arvuti kõvakettal.

Hoidlas olevaid andmeid ei sünkroniseerita, mis on ühelt poolt vaadates suureks puuduseks, kuna andmete jagamine seadmete vahel on üsna tülikas, kuid samas on paroolide ühes masinas püsimisel andmelekke risk märgatavalt väiksem. Kui tekib vajadus paroolid teise arvutisse üle viia, tuleb selleks kasutada välist andmekandjat.

KeePass on portatiivne rakendus, mida saab jooksutada otse mälupulgalt, seega andmejagamine on tehtud võimalikult valutuks.

KeePassi tõmbenumber on mitme võtmeparooli kasutusvõimalus, tänu millele saab ühte hoidlat kasutada mitu inimest korraga. Rakendusele on loodud mitmeid pistikprogramme, mis teevad KeePassist omamoodi Frankenstein-salasõnahalduri.

Rakendus on saadaval ametlikult Windowsi, Mac OS-i ja Linuxi operatsioonisüsteemidele, kolmanda osapoolte poolt on loodud KeePassi rakendus iOS-i, Androidi ja WP platvormidele.

ekraanitõmmis

1Password

on tuntud ja paljukiidetud rakendus, mis täidab kaks funktsiooni korraga: see on nii salasõna hoidla kui ka virtuaalne rahakott.

1Password sõbrustab praktiliselt iga veebilehitsejaga, seda on lihtne kasutada ning selles on esindatud kõik viisaka paroolihalduri tunnused.

1Password ühendab endas LastPassi ja KeePassi parimad palad: see võib toimida iseseisvalt ainult ühel masinal, samas oskab see andmeid sünkroniseerida mitme seadme vahel.

KeePass’iga sarnaselt saab ühel hoidlal olla mitu kasutajat ning ühes rakenduses saab olla korraga mitu hoidlat erineva tähtsusega salasõnade hoiustamiseks.

Programm on saadaval Windowsi ja Mac OS-i arvutitele ning Androidi ja iOS-i nutiseadmetele. Pistikprogrammid on saadaval Chrome’il, Firefoxil, Operal ja Safaril.

Niivõrd rikkaliku funktsionaalsusega rakendust ei raatsi selle loojad tasuta ära anda, kuid rakendus on oma hinda väärt. Ühekordse 50 USA dollarilise tasu eest saab kasutada rakenduse kõiki funktsioone täiel rinnal. Mobiiliseadmetele on litsentsi olemasolul rakendus tasuta saadaval.

Lõpetuseks

Salasõnahoidlate arv ainult väljatoodud kolmega ei piirdu. Praktiliselt iga kuu ilmub uus programm, mis lubab kasutajatele rohkem kelli-vilesid ning paremaid turvameetmeid sinu andmete ohutuse tagamiseks.

Kuigi paroolihaldurid muutuvad üha nutikamaks ja võimsamaks, ei tasu veebiavarustes hulkudes 100% ainult nendele toetuda. Tegu on pelgalt abivahenditega, mis teevad turvameetmete rakendamise natuke lihtsamaks.

Paroolihaldur ei kaitse kavalate pettuste, nutikate viiruste ega inimliku rumaluse eest. Seepärast on äärmiselt oluline veebis surfates pead selgena hoida.