Väljaanne netforbeginners.about.com üritab vastata küsimusele, kes või mis asi on "interneti troll." Tegemist on kuritahtlike ja vastikute kasutajatega, kes online-kogukondades anonüümsust ära kasutades külvavad šokeerivaid arvamusi ja lahkheli, ajavad üles pingeid, sihilikult levitades viha, kitsarinnalisust, rassismi, põlgust, või lihtsalt nääklevad teistega. Trollidele meeldib suur auditoorium, seega nad kommenteerivad tihti, et keerata blogisid, meediaväljaandeid, foorumeid ja mängusiseseid chativõimalusi enda kasuks. Olgu taustaks siis poliitiline või majanduslik eesmärk, trolle tekitab võimalus avaldada kommentaare, eelistavalt  anonüümselt.

Eestis teame näiteks nn Kremli-trolle, kes kas mõne linnavalitsuse arvutivõrke kasutades, kohati ka otseselt naaberriigi võimudelt raha saanuna, üritavad oma riigi välispoliitilisi huve teistele peale suruda.  USA-s oli aga hiljuti probleem, kuna sealsetest Kapitooliumi-kabinettidest üritasid poliitikute nõunikud meediaruumi, eriti Wikipediat oma huvides ära kasutada. On juudisõbrad ja araabiasõbrad, kes omavahel veebis arveid klaarivad, on poliitilised äärmused, kes omavahel kompromissituid lahinguid peavad, on vandenõuteoreetikud, kes ennast peale suruvad, vahel laseb ka tavaline kodanik ennast sõimulainele kaasa viia. Ja nii võib ka trollide vastu võitlejast endast märkamatult troll saada.

Eriti vihased on nn trollid, kes pärit totalitaarsetest ühiskondadest, kelle jaoks tõe ja vaenlase kujund on absoluutne, läänemaailmas pole diskussioonid tingimata nii vihased, aga trollimine on sealgi järjest enam pinda kogumas.

  • Trollid on immuunsed kriitikale ja loogilistele argumentidele, nendega ei saa mõistlikku juttu ajada, ükspuha kui loogiline su argument ka on.
  • Trollid ei tunne inimlikku kaastunnet, neil on sotsiopaatilised kalduvused, nad lausa naudivad, kui suudavad kellegi teise tunnetel trampida.
  • Trollid arvavad et nad eksisteerivad lahus  sotsiaalsest korrast.
  • Nad ei hooli etiketist ega elementaarsest viisakusest. Nad on kõrgemal sotsiaalsest vastutusest.
  • Nad saavad energiat juurde, kui sa solvad neid. Nad saavad energiat juurde kui suudavad sind vihale ajada.
  • Nad suunavad oma rünnakuid alati konkreetsetele inimestele, argumentum ad hominem.
  • Nad viivad diskussiooni alati oma radadele, et raiuda oma kinnisideid.
  • Ja ennekõike, sul pole võimalik võita trolli diskussioonis, temale jääb alati viimane sõna.

On vaid kolm võimalust trolli tõrjuda, võtta talt ära auditoorium, võtta talt ära energia või jätta ta ilma sellest avalikust tähelepanust, mida ta tahab. Moderaatorite jaoks on esimene võimalus blokeerida trolli IP-aadress. Teine nipp on lasta tal postitada, aga nii, et keegi teine tema kommentaare ei näe, pannes trolli lihtsalt tühja tööd tegema, seda nimetatakse trolli vaigistamiseks ehk bonzotamiseks. Ja targem on teda lihtsalt ignoreerida, temaga mitte diskussiooni astuda.

Aga hoida kõiki diskussioonivõimalusi lukus, et trolle eemal hoida, pole just eriti vabale ühiskonnale kohane. Kommentaarium meediaväljaannetesse on selgelt tulnud, et jääda.

Ja paraku, ka trollid on ilmselt tulnud, et jääda.