Windows 10 opsüsteem on Windowsi arvutid ja nutiseadmed juba mitmel moel senisest palju lähedasemaks muutnud: opsüsteemi saab alla laadida, mitte ei pea tingimata paigaldama, telefoni saab dokkjaama abil arvutiks muuta, Win 10 kohendab end vastavalt ekraanile, sülerite ja tahvlite kõrval on saadaval neid ühendavad hübriidid, e-SIM muudab Windowsi arvuti veel enam nutiseadme sarnaseks, jne jne.

Kaks hiljutist Win 10 uuendust, mis on hetkel kättesaadavad vaid neile, kes nõustuvad opsüsteemi testvariante paigaldama, muudavad aga opsüsteemi tõesti lahedamaks ja aitavad ka arvutitel ja nutiseadmel taas sarnasemaks muutuda.

Esiteks võimalus veebilehti nutiseadmest arvutisse saata, milleks loodi spetsiaalne ekraaninupp. Androidi keskkonnas kannab see nime Continue on PC (jätka arvutis), Apple'i variandis Send to PC (saada arvutisse).

Foto: Microsoft

Hetkel on võimalus kättesaadav Windows 10 vabatahtlikel testijatel ehk "kiire ringi" liikmetel. Kõigil avaneb see võimalus sügisese uuenduse Fall Creators Update saabumisega.

MS ei plaani veebilehtede saatmisega piirduda, tulevikus saab arvuti ja nutiseadme vahel vahetada ka muud sisu, sealhulgas võimalus teksti copy-paste'ida ehk kopeerida-kleepida.

Teine uuendus on muuta arvutimaailmas seni nišitootena eksisteerinud pilgujälgimis-tehnoloogia Windows 10 täieõiguslikuks osaks. Pilgu abil sisselogimine on muidugi juba vana uudis, aga võimaluste ring laieneb nüüd tunduvalt.

EyeControl-lahendus jälgib kasutaja pilgu liikumist tervel ekraanil ja teostab selle põhjal erinevaid toiminguid nagu äppide avamine, teksti koostamine. Kulub ära eriti neile, kes ei saa või taha arvutit kätega kontrollida.

EyeControl valmib koostöös firmaga Tobii, mis on just sellistele asjadele spetsialiseerunud. Nende pilgujälgimistehnoloogia on seni juba kasutusel kümnetes arvutimängudes, uuematest näiteks For Honor'is ja Ghost Recon Wildlands'is, aga tulevastest näiteks Assassin's Creed Origins'is.

"Pilgupõhine Windows" on juba beetana kättesaadav Windows 10 testijatele (Insider-programmi liikmetele), aga tulevikus kõigile.