Maailmas umbes 800 miljoni igakuise kasutajaga rakendust on inimesed telefonidesse laadinud üle miljardi korra. Tähelepanu alla sattus rakendus riiklikul tasandil aga Hiinas asuva omanikfirma ByteDance'i tõttu. 2017. aastal miljardi USA dollari eest ostetud TikToki eelkäija Musical.ly ostnud ettevõte ei saanud nimelt väidetavalt USA välisinvesteeringute komiteelt toona rakenduse ostmiseks heakskiitu.

Ametlikult on tegemist küll konfidentsiaalse uurimisega, kuid sellega tuttavad allikad ütlesid New York Timesile, et riigi esindajatel on tõendeid, et rakendus saadab infot Hiina serveritesse. Seda vaatamata sellele, et ettevõtte esindajad on varasemalt öelnud, et USA kasutajate infot säilitatakse Singapuri ja USA serverites.

TikToki esindajad ütlesid kommentaaris New York Timesile, et kuigi nad olukorda kommenteerida ei saa, ei saada nad Hiina serveritesse mingisugust infot. "Meie jaoks pole suuremat eesmärki kui välja teenida USA kasutajate ja riigi esindajate usaldus," ütles firma esindaja. Ettevõte lubas tihendada ka koostööd USA kongressiga.

USA-s on viimasel ajal üldiselt hirm Hiina suhtes kasvanud. Mitmed senaatorid, ametnikud ja poliitikud on välja toonud, et Hiina mõjuvõim USA-s on muutumas üha suuremaks ning eriti skeptilised ollakse tehnoloogiaseadmete ja rakenduste suhtes. Viimase markantseimaks näiteks on kogu Huawei saaga, kus USA võimud on ettevõttel kogu äritegevuse riigis ära keelanud ning ärgitavad selles osas ka teisi riike. Huawei ise on kõik süüdistused aktiivselt tagasi lükanud.

Tulles tagasi TikToki juurde, siis USA senaatorid Chuck Schumer ja Tom Cotton esitasid üleeelmisel nädalal USA luure juhile (DNI, Director of National Intelligence) kirja, milles palusid luureametitel kontrollida, kas rakendus võiks olla küberturvalisuse seisukohast oht. "USA-s on rakendusel 110 miljonit allalaadimist. Tegemist on võimaliku vastuluure ohuga, millest ei saa mööda vaadata," kirjutasid senaatorid oma avalduses.