Seni anonüümseks jäänud grupeering või isik väitis, et ligipääs saadi tänu Apple'i pilveteenuses iCloud oleva turvavea tõttu, kirjutab Kiip.ee.

Apple reageeris kiirelt ning teatas, et peavad kasutajate turvalisust ja privaatsust väga oluliseks, sellest tulenevalt alustati sisejuurdlusega. Juurdlus sai kesta umbes 48 tundi, kui Apple oli jõudnud lekke põhjuseni.

Nagu turvaeksperdid ennustasid, ei olnud tegu iCloudi süsteemis oleva turvavea, vaid hoopis kõige lihtlabasema phishingu ehk õngitsemisega.

Kasutajatele, kelleks sel korral olid maailmakuulsad inimesed, saadeti e-kiri, mis nägi välja väga sarnane Apple'i poolt saadetud kirjadele. Kirjas oli link veebilehele, mis samuti nägi välja väga sarnane Apple'i veebilehega. Ja sellest piisas, et enamik kirjasaajatest usuks, et tegu ongi Apple'iga.

Nii nagu iCloudi lehelgim paluti kasutajatel sisestada oma kasutajanimi ja parool. Kui too salapärane häkker (õigem oleks teda kutsuda kräkkeriks) või grupeering oli tark, siis ta suunas kasutajad pärast andmete sisestamist õigele iCloudi lehele, kus neile kuvati errorit. Selline linkimine vähendab võimalust, et keegi hakkab midagi kahtlustama.

Kasutajanimed ja paroolid käes, oli vaja teha vaid üht - saada pildid pilvest kätte. Ja see on lihtsam kui võib arvata. Apple (ja ka enamik teisi telefonitootjaid) pakuvad kasutajatele võimalust hoida oma seadmest pilves tagavarakoopiat. Mõned tootjad piirduvad vaid sellega, et kopeerivad seadmes olevad andmed krüpteerimata kujul pilve ja kaustadeks on lihtlabased Photos, Contacts jne.

Õnneks varundab Apple andmeid natukene turvalisemalt kui kirjeldatud, aga vaid 200 dollari (ca 154 euro) eest saab neistki raskustest jagu.

Eri riikide politseide ja salateenistuste tellimusel on turvaeksperdid arendanud tarkvara, mis suudab iCloudi pilvest laadida seadme tagavarakoopia alla ning teha selle arvutis "söödavaks". Üks selline rakendus on Elcomsoft Phone Password Breaker.

Ülaloleval fotol: illustreerival eesmärgil kaader filmist "Under the Skin", kus osaleb iCloudi-skandaali segatud näitlejanna Scarlett Johansson