Sinine surmaekraan tähistab süsteemi kokkujooksmist, aga see muutus aja jooksul tasapisi viletsa tarkvaraloome, programmeerijate ebapädevuse ja muu sarnase sümboliks.

Kuigi seda näeb eri põhjustel ja väikeste variatsioonidega veel mitmetel eri aegadel kasutatud opsüsteemidel (näiteks Mac OS X 10.5), seostub "sinine surm" eelkõige Windowsi arendava Microsofti tööga ja on kasutusel nende kallal norimiseks.

Seda võimalust Microsoftile ära teha on kasutanud isukalt ja avalikult nii tehnoloogiast kirjutajad kui ka suurimad rivaalid nagu Apple'i esindajad.

Seetõttu mõjub magusa irooniana, et sinist surmaekraani tunneb ka Apple'i uus tipp-nutitelefon iPhone 5s. Tarkvaraviga toob kaasa seadme rebuudi ehk taaskäivituse.

Ekraanile ei jõua palju (peamiselt kasutut) infot vea päritolu kohta, aga muus on Windowsi ja iPhone 5s'i "surmaekraanid" lausa üllatavalt sarnased, koguni kasutatava värvitooni poolest.

Senise info põhjal tundub, et probleemi tekitab peamiselt iOS 7 "suhtlemine" iWorksi äppidega (Pages, Numbers, Keynote), täpsemalt nende sulgemise või ühest teise liikumise korral.

Vigane kood põhjustavat ka hullemaid probleeme kui taaskäivitus, näiteks seadme hangumise opsüsteemi laadimise ajal. Viga eksisteerib juba iPhone 5s'i ilmumise ajast, aga iOSi uuendus 7.0.2 seda ei eemaldanud.

Mõne kasutaja väitel aitab sinist surmaekraani vältida see, kui tühistada Pagesis, Numbersis ja Keynote'is sünkroniseerimine iCloudiga.