Uus operatsioonisüsteem iOS7 pole mõeldud muidugi ainult telefonidele, vaid ka tahvelarvutitele ja ilma helistamisvõimaluseta iPod Touch'idele. Apple toetab oma põhjalikult uuenenud võimalustega opsüsteemi järgmistel masinatel:

  • iPhone 4
  • iPhone 4s
  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPhone 5s
  • iPad 2
  • iPad Retina (3. ja 4. põlvkond)
  • iPad mini
  • iPod touch (5. põlvkond)

iPhone 4 ja iPad 2 – hoidke oma hobuseid

Kõige põhjalikumalt peaks iOS7 paigaldamise üle järele mõtlema kolm aastat vana iPhone 4 või iPad 2 kasutajad. iOS7 ametlikult ühildub nendega, kuid uue tarkvara kasutuskogemus võib olla parimal juhul nuditud. Ajalooline kogemus näitab, et näiteks esimese põlvkonna iPadile uue iOSi laadimine muutis selle üliaeglaseks.

Kõige mõistlikum on otsida välja mõni tuttav, kellel on sama telefon või tahvel ja kes on iOS7-e peale pannud. On see aeglane või kiire? Kas kõik lubatu töötab? Ühesõnaga, veenduge oma silmaga. NB! Arvestage, et kui samm iOS7 paigaldamiseks on tehtud, siis vanemat versiooni enam taastada ei saa.

Parem oodata, kui kahetseda?

Agaraimad iPhone'i kasutajad on juba oma telefoni paigaldanud iOS7 beeta-versiooni ja kogenud, et paljud rakendused kipuvad kogu aeg kokku jooksma. Muidugi on iOS7 olnud arendusstaadiumis ja nüüd peakski selle poolt stabiilsusprobleemid olema kadunud. 

Ajalugu on näidanud, et iga värskelt välja tulnud iOS-i versioonile järgneb peagi veaparandustega täiendus, nt iOS7.1. Selles on viimased akuutsemad vead samuti ära parandatud.

Teiselt poolt on ülisuur osa rakendusi tehtud ikkagi ajal, kui iOS7-t polnud veel olemaski. See tähendab, et tõrked ja kokkujooksmised tulevad rakendustest, mitte operatsioonisüsteemist.

Näiteks populaarne Eesti m-parkimise rakendus Pargi on iOS7 beetaversioonidel järjekindlalt kokku jooksnud (mis ei ole etteheide ei rakenduse autoritele). Kindel on, et veidi iOS7 peale üleminekuga oodates jõuavad populaarsemate rakenduste autorid oma koodi põhjalikult testida.

Veel üks põhjus iOS7 peale minekuga viivitamiseks on peale töökindluse ka väljanägemine. Lõviosa rakenduste disain on ühilduv iOS6 ja varasemate opsüsteemidega, põhjalikult uuenenud iOS7-s võivad need näida justkui vales kohas.

Ettevalmistus

Kui sa otsustad ikkagi oma seadmele uue operatsioonisüsteemi paigaldada, tee paar ettevalmistavat sammu.

Esiteks tee varukoopia kõigist olulistest andmetest. Seda saab teha näiteks telefoni või tahvli juhtmega arvutiga ühendades ja selle kaudu iTunesis varukoopia tehes. Teine võimalus on seadme sees iCloudi varukoopia.

Lisaks tasub enne tarkvaravärskendust heita pilk peale oma telefoni või tahvli sisule. Võta maha rakendused ja sisu (näiteks filmid mõnest videorakendusest), mida sa üldse ei kasuta. See annab seadmesse vaba mälumahtu.

Parandatud 17:30: Võimalust varukoopia kaudu taastada iOS6 või mõni varasem versioon siiski pole, nagu algupärases artiklis ekslikult kirjas oli.