Peamiselt lähedaste sõpradega ühendumiseks mõeldud rakendus on sisuliselt justkui Instagramis oleva sõnumifunktsionaalsuse laiendus. Seejuures kasutab see Instagrami "lähedaste sõprade" gruppi, selleks, et rakendus üldse tööle saaks hakata. Seega, kui lähedasi sõpru veel põhirakenduses paika pandud pole, siis seda on vaja enne Threadsiga alustamist teha.

See on väga oluline samm, kuna Threads keskendubki just sellele grupile ning nendega info jagamiseks. See on üks osa Instagrami (ja Facebooki) omaniku Mark Zuckerbergi viimasel ajal kerkinud filosoofiast, et sotsiaalmeedia peaks muutuma oluliselt personaalsemaks selle asemel, et lihtsalt kõikidega infot vahetada. Nii keskendubki Threadsis toimuv suhtlus vaid kasutaja ja ta lähedaste sõprade ühendamisele.

Veel on Threadsi üks kõige olulisemaid eesmärke Instagrami juhi Adam Mosseri sõnul pakkuda platvormiülesust kõikides Facebooki rakendustes.

Rakenduse siseselt on fookus tugevalt kaamera kasutamisel ning sellega plaanib Facebooki grupp taas välja süüa Snapchatti. Kohe, kui rakendus avada, on see kaamerarežiimis ning üldiselt käitub kaamera täpselt samamoodi nagu Instagramis, selle erinevusega, et filtreid rakenduses ei ole.

Üks funktsioon, mis muudab kõike

Kui muidu tundub tegemist suhteliselt lihtsa rakendusega, mis üldjoontes meenutab midagi Snapchati ja Instagrami praeguse sõnumifunktsiooni segu sarnast, siis on ka üks oluline funktsioon, mis privaatsusaktivistid juba tagajälgedele on ajanud. See kannab nime Auto Status.

Auto Status kogub mitmest telefoni andmeallikast infot ning määrab sellega kasutajale pidevalt automaatse staatuse. Näiteks, kui inimene tunnikese vältel oma telefoni ei näpi, võib seade läbi rakenduse sõpradele teatada, et selle omanik on parajasti kuskil mõnusalt aega viitmas.

Sarnaselt on rakendus võimeline aja jooksul GPS-i andmete abiga ära õppima näiteks selle, millal on inimene kodus, tööl või kodust eemal. Lisaks sellele üritab rakendus pidevalt kokku viia erinevaid kaardirakenduses olevaid paikasid ning inimese asukohta. Privaatsuse seisukohast on aga hea uudis see, et automaatse staatuse määramise funktsioon on vaja ise sisse lülitada, algsätetes on see aga välja lülitatud.

Instagram teatas, et rakendus hakkab nüüd ajapikku jõudma kõikide kasutajateni üle maailma nii iOS kui ka Androidi platvormidel. Millal rakendus täpselt meie telefonidesse jõuab, sõltub aga mitmest eri tegurist - telefoni mudelist, tarkvarast, sellest, millal Instagram rakenduse meie regiooni toob jm.