Üks suurimaid hindikeelseid ajalehti Navbharat Times läks eelmisel nädalal lausa nii kaugele, et kirjutas oma juhtkirjas, et battle royale mäng PUBG muudab noored psühhopaatideks. "Sel mängul on tõsised tagajärjed. Mitmed noored on selle tõttu juba vaimselt tasakaalutuks muutunud," kirjutas leht.

Bloomberg vahendab, et ka mitmed teised huvigrupid on mängude populariseerumise vastu ning peamiselt ongi mainitud just PUBG mängu. Mängijad võitlevad sellistes, battle royale üldnimetuse all tuntuks saanud mängudes üksteise vastu, koguvad esemeid ning üritavad üha aheneva mänguvälja tingimustes ellu jääda, viimane, (või viimased, kui mängitakse gruppides) kes ellu jääb, ongi võitja.

Esimesed vahistamised

Asi on praeguseks läinud nii kaugele, et mitmed India linnad on just selle konkreetse mängu ära keelanud ning toimunud on ka esimesed vahistamised. India riiklik lastekaitsekomisjon on välja käinud mõtte, et mäng tuleks lausa terves riigis ära keelata.

Tegemist on suure probleemiga, arvestades, et mäng on praeguseks Indias kogunud palju isukaid mängijaid - Hyderabadis korraldatud PUBG-turniiril osales kokku üle 250 000 mängija vähemalt tuhandest ülikoolist. Turniiri võitja viis koju 22 000 USA dollarit, mis India mõistes on päris hea hulk raha.

Mängu edulugu Indias võib aga jääda lühikeseks - mäng on praeguseks olnud juba jututeemaks isegi peaministri kohtumisel valijatega ning üks kohalik minister on seda võrrelnud deemoniga, mis igas majas pesitseb. Mängu levitaja on seetõttu otsustanud ettevaatliku lähenemise kasuks - hetkel uuritakse, kas mängu keelamiseks linnades on juriidiline alus, samuti tahetakse välja töötada paremat ja läbipaistvamat süsteemi, mis muuhulgas piiraks ka alaealiste mängijate mänguaega.

Alaealised mängust välja

Just alaealiste ja nende mängusõltuvusega ongi probleemid suured - Bangalore'is asuva riikliku digitaalsõltuvuskliiniku juht Manoj Sharma tõdeb, et igal nädalal tuuakse neile vähemalt paar uut patsienti, sealhulgas ka 11-aastase noore, kes teatas, et jätab kooli pooleli, et professionaalseks PUBG-mänguriks hakata. "Alaealistele mängijatele peaksid olema keelud. Sõltlaste hulk on praeguseks tõusnud sellisele tasemele, kus see kunagi varem pole olnud," ütles Sharma.

On võimalik, et alaealisi kontrolli all hoidev süsteem on juba ka töös - PUBG India mängijad puutusid eile kokku tõrkega, mis teatas, et nende päevane mängimisaeg on täis saanud ning rohkem mängida ei saa. Erinevatel juhtudel oli see aeg eri pikkusega - vahel kolm, vahel kuus tundi. Mängu esindajad ütlesid, et tegemist oli veaga, kuid tegemist võis olla arenduses oleva lahendusega, mis ekslikult mängijateni jõudis.