„Mind on sunnitud tegema keerulist otsust: saama kaassüüdlaseks kuritegudes Ameerika rahva vastu või loobuma ligi kümnest aastast raskest tööst, sulgedes Lavabiti,“ teatas Lavabit LLC omanik Ladar Levison oma kirjas, mis pandi neljapäeval üles Texases baseeruva firma veebilehele, vahendab Reuters.

Levison ütles, et on otsustanud tegevuse peatada, kuid tal on keelatud rääkida viimase kuue nädala sündmustest, mis tema otsuseni viisid.

See langeb kokku perioodiga, mis sai alguse sellest, kui Snowden avalikustas enda kui USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) salajaste elektroonilise nuhkimise operatsioonide kohta käiva ajakirjanduses avaldatud informatsiooni allika.

„See kogemus on andnud mulle ühe väga tähtsa õppetunni: ilma kongressi tegevuse või tugeva õigusliku pretsedendita soovitan ma tungivalt kõigil mitte usaldada oma isiklikke andmeid firmale, millel on füüsilised sidemed Ühendriikidega,“ kirjutas Levison.

Hiljem neljapäeval teatas tuntuma turvalise e-postiteenuse pakkuja Silent Circle Inc üks juhtidest, et on samuti teenuse sulgenud. Firma kaasasutaja Jon Callas ütles Twitteris ja oma blogis, et Silent Circle lõpetas Silent Maili teenuse pakkumise.

Neli nädalat tagasi teatas inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Moskvas toimunud pressikonverentsil, et Snowden võttis temaga ühendust Lavabiti e-postiaadressilt.

Lavabiti avaldus viitab sellele, et firmale on antud „suutropikorraldus“ ning juristide sõnul võivad sellega kaasneda igasugused informatsiooninõuded. Valitsus võib tahta krüpteerimata versioone Snowdeni elektroonilisest kirjavahetusest, muud informatsiooni tema kohta, tehnilisi lahendusi tema tulevaste e-kirjade või teiste klientide kirjade lahtikrüpteerimiseks või baasinformatsiooni Lavabiti sadade tuhandete kasutajate kohta.

On haruldane ja võibolla ka pretsedenditu, et seaduslik USA firma lõpetab tegevuse, mitte ei kuuletu valitsuse informatsiooni andmise korraldusele, kommenteeris San Franciscos asuva kodanikuvabaduste organisatsiooni Electronic Freedom Foundation jurist Kurt Opsahl.

„See on üsna erakordne asi,“ ütles Opsahl. „Ma ei tea ühtki teist juhtumit, kus teenusepakkuja oleks sellistel tingimustel sulgemise valinud.“

Levison ütles, et firma alustas dokumentide ettevalmistamist, et alustada võitlust apellatsioonikohtus.

„Kõik see annab meile ühe ja sama õppetunni: peaaegu mitte midagi, mis me internetis teeme, ei saa kaitsta valitsuse piilumise ja nuhkimise eest,“ ütles WikiLeaksi heaks töötanud USA jurist Michael Ratner. „Et rääkida privaatselt, peavad kohtumised aset leidma suurtes parkides, kus leiab piisavalt varju puude all.“