Ülemaailmsete toidu- ja põllumajandusprobleemidega tegelev ÜRO agentuur FAO ütleb, et ära visatakse 1,3 miljardit tonni toitu aastas ehk koguni kolmandik sellest, mis inimeste jaoks toodetud.

Asja ei muuda paremaks ka toidukohad ja -poed, mis eelistavad erinevatel põhjustel toiduülejääke kõlbmatuks muuta, et keegi neid hiljem ka tasuta tarbida ei saaks. Äkki tuleb asutusele jama kaela, kui keegi sööbki ja tervis korrast läheb, on sellise teguviisi üks vabandusi.

Aga on ka neid, kes üritavad olukorda muuta. Ühendkuningriigis alustas tegevust veebiteenus Too Good to Go, mille eesmärk on toidu raiskamist vähendada.

Idee on kopeeritud taanlastelt ja väga lihtne: telli restoranidest äpiga toidujääke.

Too Good to Go eestvedajad, end ökoettevõtjateks nimetavad Chris Wilson ja Jamie Crummie seletavad, et äravisatud roog tähendab tootjale keskmiselt 0,97 inglise naela suurust kulu. Kui keegi nõustub selle eest maksma, võidavad ju nii huviline kui ka tootja.

Too Good to Go jagab toidukohtadele roogade äraandmiseks taaskasutus- ja ökosõbralikke karpe. Inimene saab aga kuni 3,5 inglise naela eest üsna uhkeid ampse tellida.

Androidi ja Apple'i nutiseadmete äpp laseb parajasti pakutavate roogade hulgast valida, krediitkaardiga maksta ja märgib, mis kellaks järele minna. GPS aitab soovi korral ka koha üles leida.

Teenus käivitus esmalt Brightonis ja Leedsis, laienedes nüüd Londonisse. Algatusega liitus esialgu 95 Londoni restorani, enamik pisemad kohad või ketid.

Wilson tunnistab, et suurfrantsiisid ei taha liituda, isegi mitte läbirääkimisi alustada, kuigi toodavad palju rohkem jääke.

Too Good to Go võtab igalt nende kaudu müüdud roalt vahendustasu, aga ei püüdle eestvedajate sõnul kasumit, vaid ikka jäätmevähendamist.

2010. a statistika põhjal viskavad Ühendkuningriigi toidukohad ära 600 tuhat tonni toitu aastas.