Forte uuris Huaweilt, millised Eesti äpid rakendusse hetkel kavas tuua on. Nimekiri koosneb hetkel 21 rakendusest, millest valdav osa on seotud meediaettevõtete ja telekomiteenuse pakkujatega, kuid nimekirjas on isegi Eestist pärit mänge ja teisi rakendusi, mille puhul on isegi ootamatu, et need kodumaise päritoluga on.

Ametlik App Gallerys saadaval olevate või sinna lisanduvate Eesti rakenduste praegune nimekiri on järgnev:

  1. AUTO.RIA
  2. Super kõnekaart
  3. Õhtuleht Sport
  4. Õhtuleht Digileht
  5. Toidutare
  6. LHV
  7. Elisa Lemmikloom
  8. Nitro Nation Drag and Drift
  9. Elisa Elustiil
  10. RIA DigiDoc
  11. mSõiduk
  12. Drops: Learn 32 new languages
  13. Õhtuleht
  14. mTasku
  15. Minu Telia
  16. Maktun
  17. Pickio - free instant fashion advice
  18. Kiwi Browser
  19. TV Remote Control
  20. Sinu Raadiod
  21. Minesweeper Classic


Huawei Baltikumi esindajad kinnitavad seejuures, et aktiivne töö erinevate arendajate ja teenusepakkujatega kasutajatele vajalike äppide loomiseks käib. Eriti suure fookuse all on näiteks Smart-ID, erinevad pangaäpid ja taksoteenuse rakendused. Lõppolukorras soovitakse jõuda selleni, et ükski neist platvormilt puudu ei oleks. Selleks on ettevõttel igas riigis määratud eraldi inimesed, kes just kohalike äppide platvormile meelitamisega tegelevad.

Tõdetakse, et rakenduste arendajad on hea meelega valmis oma teenused ka Huawei seadmete tarvis kohandama. Mingisuguseid rahalisi boonuseid ega muid hüvesid Hiina telefonitootja äpiomanikele ei paku. Enamasti piisab Huawei kõneisikute sõnul argumendist, et vastasel juhul ei eksisteeri arendajate äppi maailma suuruselt kolmandas äpipoes.

Huawei näitas oma hiljutisel telefonitutvustusel ka seda, millised kõige kuulsamad Euroopa äpid hetkeseisuga platvormil allalaaditavad on. Nimekirja kuulusid näiteks Booking.com, Deezer, Opera Browser, Viber Messenger, Yandex ja terve hulk teisi vähemtuntuid äppe, mis seonduvad näiteks erinevate pankade või muude eraettevõtetega.

Mis puudutab ameeriklaste tehtud äppe, siis ilmselt on praeguseks juba igaühele selge, et Google'i rakendusi tõepoolest viimasest kahest kõige uuemast Huawei telefonist (Mate 30 seeria, Mate Xs) ei leia. Kuid näiteks Facebooki ja ilmselt ka teised alla kuuluvad äpid (Instagram, Messenger) on võimalik APK-de ehk Androidi installatsioonifailide abiga oma seadmesse paigaldada. Selleks peab kasutaja vaid failipaketi sotsiaalmeediahiiglase kodulehelt alla tõmbama.