Seda võib kasutada väga paljude erinevate toodete ja teenuste juures – laiemalt on tuntud juba mobiilimaksete võimalus ja Tallinna ühistranspordi-kaart.

Lisaks saab selle kaudu nutiseadmed omavahel suhtlema panna, faile jagada, rakendusi käivitada, kodu automatiseerida jpm.

Tehnoloogiafännid kritiseerisid Apple'i viimaseid nutitelefone (iPhone 5s, 5c) suuresti just põhjusel, et tootja ei tahtnud ajaga kaasas käia ning "tuleviku sõna" ka oma seadmetesse lisada.

Apple parandas asja tänavu, iPhone'i peatselt saabuvad uued mudelid 6 ja 6 Plus pakuvad tõesti lähiväljasidet. Sellega on seotud nende üks suurimaid müügiargumente, Apple'i mobiilimakse-süsteem Pay.

Nüüd on samas saabunud ebameeldiv lisauudis. Apple'i esindajad kinnitasid ajaveebis Cult of Mac, et 6 ja 6 Plusi lähiväljaside töötab hetkel ainult Payd kasutades.

See tähendab, et sellest pole kasu üheski teises iPhone'i rakenduses, ei Apple'i ega kellegi teise omas, ei nüüd ega ka lähitulevikus. Ja Pay hakkab toimima esialgu ainult USAs.

Apple'i seadmetes on ka teine teadaolev lähiväljaside kasutamise võimalus, nimelt nutikella Apple Watch abil teatud hotellides numbritoa ukse avamine. Aga seegi on esialgu väga vähestele kättesaadav "nišikas" ja vaadeldav testprojektina.

Kui tagasi vaadata, meenub, et ka iPhone 5s-i Touch ID ehk sõrmejälje abil kasutaja tuvastamine töötas esialgu vaid Apple'i lahenduste heaks ehk PINi asendajana ja iTunesis ostmiseks. Alles iOS 8 annab tarkvaraloojatele võimaluse seda teistesse äppidesse lisada.

Nii et võib-olla on lähiväljaside laiem levik iSeadmetes ainult aja küsimus. Et aga Apple ka iPhone 6 ja 6 Plusi tutvustades lähiväljasidele erilist tähelepanu ei pööranud ja seda pigem Pay osana esitles, viitab vastupidisele.

Apple'ile meeldib pigem suletud süsteeme luua ja kasutajatele peale suruda, selmet teiste lahendustega rõõmsalt kaasa minna. Toimigu need nii hästi ja olgu nii populaarsed kui tahes.

Seega võib päris kaua aega kuluda, vähemalt aasta-poolteist, enne kui lähiväljaside-huvilisel tasub uue iPhone'i soetamist üldse kaaluda. Nii et 6 ja 6 Plus ei anna selles kontekstis üldse põhjust enda soetamiseks.

Märkimist väärib seegi, et Apple kuulutas lähiväljaside piiratust iPhone'ides alles tükk aega pärast võimaluse andmist telefone eeltellida, et eeltellijate indu mitte jahutada.