Nimelt kujunes Take-Two / Rockstari videomängu müügikäive juba 24 tunni jooksul 800 miljoni dollari suuruseks.

Esimese-ööpäeva-müügitšempioni kohta hoidis videomängudest siiani Call of Duty: Black Ops 2 (2012. a november), mis suutis koguda sama lühikese aja jooksul 500 miljonit dollarit.

Auto taoline edu üllatas ilmselt isegi analüütikuid. Sest kuigi rekordiliselt kallile teosele (kulutusi 265 miljonit dollari eest) ennustati tohutut kommertsmenu, juleti esimese miljardi dollari täitumist prognoosida alles tänavuse aastanumbri sees. Ehk siis kolme ja poole kuuga.

800 miljonit pole mõistagi veel miljard ja siia on lisatud tegelikult enne GTA5 müügilejõudmise päeva kogutud rahad (osad eeltellijad pidid oma tellimust kindlasti kinnitama deposiitmaksega). Aga saavutus on siiski võimas ja pole mõtet kahelda "maagilise miljardi" täitumises.

Heakene küll, mäng on ilmunud, rekord püstitatud – nüüd jääb õhku selline oluline küsimus, et millisele mängumasinale GTA5 täpselt soetada.

Tootjad pole arvutivariandi ega näiteks PS4/One'i väljalasete olemasolu veel ametlikult kinnitanud, nii et hetkel jääb siis ainult kaks varianti, PlayStation 3 ja Xbox 360.

Paigaldamine

GTA5 elab PS3 variandis Blu-ray kettal, X360 variandis kahel DVD-kettal. Mõlemal puhul tuleb paigaldamisele kulutada umbes 8 GB mänguseadme (või sellega ühendatud) kõvakettaruumist.

Rockstar soovitab Xkasti puhul kõvakettale paigaldada vaid Install-DVD – muidu võib jõudlus kannatada.

Miks, pole selge. Ilmselt on teos optimeeritud optilise ketta andmekiirusi, mitte kõvakettalt infolugemise kiirust silmas pidades.

Graafika

GTA4 näeb Xbox 360 väljalaskes oluliselt etem välja kui PS3 peal. GTA5 puhul on vahe peaaegu olematu (kuid siiski Xkasti kasuks).

Xbox 360 puhul esineb samas mõningaid probleeme tekstuuride kuvamisega, mida saab Eurogameri andmetel avitada Play-DVD paigaldamisega USB-le.

Üldine jõudlus

Xbox 360 variant lippab veidi ladusamalt. Mõlemad saavad üldiselt kenasti hakkama kiirusel 30 kaadrit sekundis, kuigi "raskematel hetkedel" võib see number langeda 20-ni.

PS3 pakutav visuaalne kvaliteet tundub veidi kõrgem, kuna X360 ei suuda küllalt edukalt DVD-lt tekstuure voogesitada.

Kokkuvõttes

GTA4 puhul on selge: Xbox 360 väljalase on oluliselt etem. GTA5 puhul ei saa enam erilist vahet teha.

Arvestades PS3 variandi kerget paremust kõigis kolmes aspektis, mis välja toodud, tasub põhimõtteliselt eelistada PS3 varianti. Kuigi mitte nii suurel määral, et selle jaoks spetsiaalselt Sony masinat osta.

Võrdlus pärineb saidilt ExtremeTech.

Veel üks kokkuvõte

Forte loo esimesed kommenteerijad ütlevad seda, mida tegelikult ka mina arvan: parim variant saab olema arvutivariant.

Kui PC GTA5 kunagi ilmub, on seda kindlasti veel optimeeritud ja praegu nägemata sisuga täiendatud. Nõnda võib eeldada kogemuse põhjal (kuidas toimus mitme eelneva GTAga).

Kui kaua arvutivarianti täpselt oodata tuleb? Rockstar eelistab sellega tavaliselt 7-8 kuud oodata (alates GTA3). Ma ei näe põhjust, miks nad peaksid seekord oluliselt kauem venitama.