Alltoodud graafikud on küll koostatud 31. mai seisuga ehk ligi poolteist kuud vanad, aga mainitud ootamatu trendi toovad need esile küll.

Võiks arvata, et kui sajad miljonid inimesed pidid teadmata ajaks endi kodudesse evakueeruma, siis puhkeb veebipiraatlus (nagu paljud teisedki kodused tegevused) uhkelt lõkkele.

Esialgu (märtsis) nii juhtuski, kõnealust valdkonda jälgiv MUSO teatas, et piraatlus kasvas eri piirkondades koguni kuni poole võrra.

Eriti huvitav, et muusikapiraatide aktiivsus on pandeemiale ja eriolukorrale vaatamata aina tasapisi alanenud. Ja ka globaalses üldpildis on piraatlussaitide külastused terve aasta jooksul sugugi mitte jõudsalt kasvanud, vaid üsna samal tasemel püsinud.

Üldse kõige rohkem oli piraatluse kasvu märgata filmipiraatlussaitide puhul, mis pole ka ime, sest neid ei saanud enam kinodes vaadata.

Näitajad on eri riikide võrdluses muidugi erinevad, aga veebipiraatluse tänavune kõrgaeg on hetkeseisuga kindlasti läbi (kui see hiljem taas ei teki). Piraatlussaitide külastajate arv langes mai lõpuks hoopis uude madalpunkti – aasta algusega võrreldes vähenes see jämedalt võttes 25% võrra!

Järgnevalt siis kolm graafikut, millel siinsed üldistused põhinevad. Piraatluse languse põhjuste kohta ütleks, et neid on kindlasti palju, aga vast olid inimesed vabatahtlikus koduarestis mh tavalisest rohkem hõivatud kaugtöö ja järeltulijate koolitamisega, et polnud nii palju mahti piraatlusega tegeleda.

Piraatlussaitide külastuste arv üle maailma (1. jaanuarist 31. maini)

ekraanitõmmis

Filmipiraatlussaitide külastuste arv üle maailma (1. jaanuarist 31. maini)

ekraanitõmmis

Muusikapiraatlussaitide külastuste arv üle maailma (1. jaanuarist 31. maini)

ekraanitõmmis