Süüdi on muidugi in-app purchases ehk võimalus otse mobiilirakenduses oste sooritada.

Eriti palju on selliseid võimalusi muidugi mängudes ja nn prügiäppides, mis ei täida mingit eriti tähtsat ülesannet, vaid kuvavad näiteks pilte või muud ajaviidet.

Tegelikult peaks sellise jama eest vastutavad olema muidugi inimesed, kes hoolimatusest või omast teadmatusest üldse lastel jama korraldada võimaldasid.

Ootamatuid oste saab ju vältida paljudel viisidel nagu krediitkaardiinfo mittesalvestamine nutiseadmesse (tasuta äppe saab ikka hankida ja neid on palju), lapsele piirangutega eraldi kasutajakonto tegemine jm.

USA inimesed mõttega isiklikust vastutusest igatahes ei leppinud ja teema jõudis isegi föderaalses kaubanduskomisjonis (FTC) arutlemisele.

Selle tulemusel peab Androidi-nutindust vedav Google peagi osa mainitud kulutustest omalt poolt hüvitama, mis läheb ettevõttele umbes 19 miljonit dollarit maksma.

Kes ja kui palju rahhi tagasi saavad, sõltub üksikjuhtumite analüüsijate heatahtlikkusest ja ilmselt Google'i konkreetsetest lepetest FTC-ga.

Kes üldse soovivad nende õnnelike hulgas olla, peavad esitama taotluse hiljemalt 2. detsembril 2015. See kehtib siis USA elanike kohta, nii et kui sinu võsu sulle sarnase olukorra põhjustas, siis pole midagi parata. Anna vitsa või midagi.

Tegelikult on muidugi positiivne, et Google'it sunnitakse noid kulutusi osaliselt hüvitama.

See tähendab, et äpipoodide käigushoidjad ja ilmselt rakenduseloojad hakkavad loodetavasti läbi mõtlema, kuidas in-app purchase'it üldse täpselt pakkuda. Lastel on teadupoolest vilkad näpud, äkki peaks nende vilkust omalt poolt natuke pidurdama. Firmad tahavad sama vähe trahvi saada kui tavainimesed.

Probleem on seda põletavam, et äpid ja äpisiseste ostude võimalus pole enam nutiseadmete pärusmaa.

Mida nutiseadmelikumaks muutuvad arvutid – nii Windows PC kui Mac kui ka teised – seda tõenäolisem on sama jama tekkimine ükstapuha millise seadme kasutajate hulgas...