Meeskond katsetas mitu kuud väldanud projekti käigus, mil määral saab õpetada tehisintellekti kujutisi lugema ja nende põhjal helisid looma.

Neil tuli filmida Norras virmalisi ja panna Huawei uusima tipptelefoni Mate 20 Pro tehisintellekti virmaliste põhitunnuseid ära tundma ja neist muusikalisi elemente tekitama.

Projekt sai alguse sellest, kui virmaliste “püüdja“ ja fotograafina tuntud Kjetil Skogli jäädvustas Norras Tromsø väljadel öise taeva all oma kaamerasse virmaliste vaatemängu.

Pärast võtteperioodi saabus materjal helilaborisse, kus mitmete auhindadega pärjatud helilooja Mark Sayfritz lõi spetsiaalse Mate 20 Pro põhise tehisintellekti-lahenduse abil virmaliste kujundikeelel põhineva sümfoonia.

“Tänu tehisintellektile pakub muusika täiesti uusi loomingulisi võimalusi. Sisestades virmaliste videomaterjali tehisintellektitarkvarasse, analüüsib see virmaliste värvi, suurust, kuju ja kiirust ning loob seejärel nähtu põhjal erinevaid helifraase.

Näiteks kui tehisintellekt tunneb virmaliste valgusmängus erilist intensiivsust, loob ta ka dünaamilisemaid helifraase. Seejärel saan need elemendid siduda sümfooniaks,“ märkis helilooja Mark Sayfritz.

Lõpuks, kui muusikapalad olid loodud, asus nende kallal tööle üks maailma parimaid dirigente ja heliloojaid James Shearman. Ta lõi neist Viini kuulsas Brahmsi kontserdimajas orkestriteose – “Valguse heli“ sümfoonia.

“Minu eesmärk on võimendada “Valguse heli“ esituse emotsiooni, et tunduks justkui virmalised ja tehisintellekt suhtlevad meiega läbi muusika,“ ütles Shearman.

Live-esitlus toimus Brahmsi kontserdisaalis. 300 kohalviibijat nautisid sümfooniat James Shearmani dirigeerimisel ja Viini tuntuimatest tippmuusikutest koosnevas Synchron Stage’i orkestri esituses.