Ettevõte paljastas teisigi numbreid, näiteks ütles firma esindaja, et 2,5 miljardist kontost, mis igapäevaselt Facebooki kasutavad, on vähemalt viis protsenti valekontod. Samas, vaadates eemaldatud kontode hulka, on tehnoloogia areng aidanud nende platvormil toimetamist kõvasti pärssida.

Ettevõtte juhi Mark Zuckerbergi sõnul on valekontode suur hulk tõsine probleem ning üha suurenev eemaldatud kontode hulk näitab, et sellega tegeletakse aktiivselt. "Meie kõrged numbrid ei tähenda seda, et ohtlikku sisu on platvormil rohkem," ütles Zuckerberg. "See näitab, et me tegeleme selle tuvastamisega ja seetõttu on see number kõrgem."

Sel aastal tuvastati enim valekontosid aasta esimeses kvartalis, kui kokku eemaldati 2 miljardit kontot. Vahepeal võltskontode kasv aeglustus, kuid kolmandas kvartalis oli see taas tõusuteel ning jäi vahemikus juulist septembrini umbes 1,7 miljardi konto ligi.

Facebooki sõnul on valekontodega seotud probleemid väga laiaspektrilised - narkootikumide müük, laste seksuaalse ära kasutamise propageerimine ja lapsporno jagamine, enesevigastamise ja enesetappude propageerimine, terroristide propaganda, vihakõne, poliitiline mõjutustegevus ja internetis teiste anonüümne terroriseerimine on kõigest mõned laiemalt levinud probleemid, millega ettevõte varikontode näol iga päev rinda peab pistma.

Võitluses kõikide nende probleemidega on Facebook üritanud ka oma kasutajatingimusi ja saidil toimuvat läbipaistvamaks muuta. Eriti suure panuse andis sellesse Cambridge Analytica skandaal ja 2016. aasta USA presidendivalimised, kus inimesi Facebookist kogutud andmete abiga hääletama üritati suunata. Nii ongi Facebookis nüüd näiteks poliitilise reklaami tegemine tehtud oluliselt läbipaistvamaks ja selle juures kuvatakse reklaamiostja nime.

Facebook on lubanud, et tulevikus tehakse automaatset kontrollisüsteemi veelgi paremaks ning seetõttu peaks platvormile jõudma vähem libakontosid, kuna need blokitakse juba registreerumishetkel ära.

Kuidas valekontot ära tunda?

Facebook on avaldanud ka käitumisjuhendi, mille eesmärgiks on aidata inimestel valekontosid tuvastada. Teeme sellest omapoolse kokkuvõtte.

  • Nimi - Facebooki sõnul kasutavad valekontod tihti väga tavalisi ja kõige populaarsemaid nimesid ning see kehtib nii eesnimede kui ka perekonnanimede puhul (nt Martin Tamm, Siim Kaasik jne). Teiseks võimaluseks on, et kasutatakse kuulsate inimeste, eriti poliitikute nimesid või mingeid variatsioone nendest (nt Edward Obama).
  • Profiilipilt - enamasti kujutatakse valekontode profiilipiltidel nägusaid modelle. Valdavalt on modell fotol üksi ning tegemist on profifotoga. Üldiselt tõdeb Facebook, et valekontodel pole näha pilte, mis oleks tehtud igapäevaolukordades või näiteks puhkusel.
  • Konto loomise aeg ja jagatud sisu - valdav osa varikontodest on loodud võrdlemisi hiljuti ning seda on ka nende profiilil näha. Veel on tavapärane, et kontod pole mingisuguseid postitusi jaganud või on üritanud jagada paari kultuuriruumi kuuluvat kõige tüüpilisemat postitust.
  • Sõprade hulk ja ühised sõbrad - sisuliselt jagunevad võltskontod kahte lehte. Neil on kas väga palju sõpru ning nad lisavad sõbraks igaühe (mis võib tingida ka selle, et teil on ühiseid sõpru), või on neil väga väike hulk sõpru, kes tihti on mingisuguse ühe omaduse põhjal seotud (käinud samas koolis, sama grupi liikmed vms). Igal juhul tasub uurida ühiseid sõpru ning võimalusel nende käest järgi uurida, kellega on tegu.