Saatejuhid Henrik Roonemaa ja Mart Parve selgitavad teema alustuseks, et EMT teenusekvaliteedi üle leidub viimasel ajal palju häälekaid nurisejaid. Kas tekkinud on tõesti "sigadus kuubis"?

EMT tehnoloogiadivisjoni direktor Tiit Tammiste selgitab usutluse käigus, et nende käsutuses olevad andmed ei kinnita üldist hullu seisu.

Ta toob välja asjaolusid, mis võivad kasutajakogemust kehvemaks muuta, aga EMT-st sõltumatutel põhjustel:

1) inimesed on muutunud levist tõsiselt sõltuvaks, aga [mobiilivõrkude] tehnoloogia olemust arvestades lihtsalt ei saa siin garantiisid anda;

2) tänapäeval kasutatavad ehitusmaterjalid hoonetes ja samuti näiteks autodes takistavad raadiolainetel levimast;

3) levikvaliteet sõltub ka antenni füüsilistest mõõtmetest, aga tänaste seadmete antennid on varasematega võrreldes vähemvõimekad, sest peavad pisikesse-õhukesse korpusse ära mahtuma;

4) 3G võrkude eripära on "hingamine", s.t suurte koormuste puhul hakkab levi tugijaama piirialadel kõikuma. 4G võrgud on sellest vabad;

5) Levi võib näiliselt puududa ka "klassikaliste IT-probleemide tõttu", s.t nutiseade kui väike arvuti ei saa näiteks ühendust meiliserveriga ning kasutajale tundub seetõttu, et netti pole.

Saatejuhid küsivad ka Tammiste kommentaari Elisa süüdistustele, et EMT on palju ressursse 3G/3,5G aladelt 4G-sse ümber tõstnud, mis võib teenuse kvaliteeti langetada.

Tammiste kinnitab, et ressursside kolimine pole tehnoloogiate-sageduste erinevuste tõttu lihtsalt võimalik. Küll võib sarnaste sageduste põhjal osaliselt kasutada samu antenne, aga see ei muuda tulemust kehvemaks.

Teema lõppeb optimistlikumal noodil. Tammiste ja Roonemaa testisid EMT võrgukvaliteeti sealsamas Kuku stuudios ja kummalgi polnud kaebusi.

Digitund jõuab kuulajani kord nädalas Raadio Kukus ja internetis Raadio 1 leheküljel. Saatejuhid on Henrik Roonemaa ja Mart Parve.

[HILJEM LISATUD] Elisa esindajad ei jäänud EMT tehnoloogiabossi jutuga kuigi rahule ja soovivad nüüd avalikku vabandust, mille kohta saatsid loomulikult välja ka pressiteate.

Kogu pressiteade nagu see ilmus (eemaldatud kõrvalise sisuga lõik Elisa tutvustusega):

Elisa nõuab EMT-lt avalikult vabandamist eilses Kuku raadio Digitunnis välja öeldud sõnade tõttu, kus EMT väitis, et Elisa valetab.

Postimehes ilmunud artiklis (16.08.2013) tõi Elisa välja, et EMT kasutas 4G LTE800 võrgu rajamisel osaliselt olemasoleva 3G/3,5G antennisüsteeme.

Esmalt EMT lükkas Elisa väite ümber, aga hiljem on ettevõte korduvalt avalikult tunnistanud 3G/3,5G antennisüsteemide kasutamist 4G võrgu rajamisel.

EMT 4G võrgu valmimise aeg ning erinevate tehnoloogiate antennisüsteemide ühiskasutamine langevad kokku alates juuni keskpaigast meediasse jõudnud EMT klientide kaebustega 3G/3,5G teenuse halvenenud kvaliteedi osas.

3G/3,5G antennisüsteemid ei ole mõeldud LTE800 MHz sagedusalas kasutamiseks ega taga kvaliteetset teenust.

4G LTE800 võrgu väljaehitamiseks 3G/3,5G võrguga ühiste antennisüsteemide kasutamine toob vältimatult kaasa levitugevuse vähenemise nii 3G/3,5G kui 4G teenuse pakkumisel, sest tehniliste parameetrite kohaselt sumbub signaal tugijaamas vähemalt 0,7 dB võrra, mis tähendab leviala vähenemist ligi 20% ulatuses.

3G/3,5G tugijaama levipiirkonna äärealadel võib 20%-e signaalitugevuse vähenemine tähendada leviala täielikku kadumist.

Elisa nõuab EMT-lt avalikult vabandamist, sest signaalitugevuse sumbuvuse näitaja ei ole Elisa poolt välja mõeldud, vaid põhineb füüsika seadustel, seadmetootjate spetsifikatsioonidel ning on tegevusalal üldtuntud fakt.