„Ootame kliendiks ettevõtlikke Eesti inimesi, kelle jaoks videotuvastus on eelkõige mugavusteenus. See võimaldab kliendiks tulla ükskõik kust ja kogu protsess võtab aega kuni 15 minutit," kommenteerib LHV Panga jaepanganduse juht Andres Kitter.

Videotuvastuse võimalust saavad kasutada Eesti täisealine kodanik või kehtiva elamisloaga resident.

Isiku tuvastamiseks on vajalik kehtiv ID-kaart koos ID-kaardi lugejaga või Mobiil-ID.

Videotuvastus eeldab internetiühendusega arvutit, millel on töökorras veebikaamera, mikrofon ja Chrome’i, Firefoxi või Opera veebibrauser.

Tehniliselt on isiku tuvastamine panga elektroonilises kanalis võrdväärne reaalajas toimuvaga, kuid mõni piirang siiski on.

Seadus määrab video teel tuvastatud kliendi igakuiseks raha kasutamise limiidiks 10 000 eurot. Suuremate summadega arveldamine eeldab füüsilist tuvastamist. Samuti ei saa vaid video teel tuvastatud klient kasutada investeerimisteenuseid või avada kontot ettevõttele.

Kui isik on korrektselt tuvastatud, siis saab ta kaugteel sõlmida lepinguid või kasutada panga nõustamisteenuseid.

„E-residentidele avame teenuskanali hiljem, kui praktika on olemas, kanal töötab ja tähelepanu vajavad nüansid selle teenuse välisresidentidele pakkumise osas on arvesse võetud," lisab Kitter.

LHV partner on ettevõte Veriff, ainuke isikusamasuse tuvastamise teenust pakkuv ettevõte Eestis. Lahendus on lõppkasutajale küllaltki märkamatu sest on integreeritud täielikult LHV veebikeskkonda.

Kuidas asi toimib: kiire selgitus

Videotuvastuseks tuleb valida sobiv koht, kus ei ole kõrvalisi isikuid ning kus saab segamatult täita arvelduskonto avamise vormi ja vastata videointervjuu küsimustele.

Veriffi süsteem kontrollib, et kliendi arvuti vastaks tehnilistele nõuetele ‒ veebikaamera ja mikrofon on olemas ning töövalmis.

Seejärel suunatakse klient lehele, kus peab kinnitama, et on nõus oma andmete registritesse edastamise, töötlemise ja videosessiooni filmimisega.

Esmalt pildistab klient oma dokumenti − ID-kaardi esi- ja tagakülge, passi puhul passipildiga lehekülge. Seejärel teeb endast portreefoto arvutikaamera abil.

Igal sammul jagab süsteem kasutajale juhendeid, kuidas dokumenti selleks ettenähtud raamides hoida või kui lähedale seda kaamerale tuua. Eksida ei ole võimalik, sest kõik sammud videotuvastamisel tuleb ka kinnitada.

Veebilahendus kasutab sünkroonset videosalvestust, mille käigus loetakse dokumendilt andmeid, kontrollitakse selle kehtivust ning analüüsitakse, kas portreefotol ja dokumendil olev isik on sama.

Lisaks kontrollivad Veriffi spetsialistid videointervjuu käigus, kas kliendi poolt edastatud info on õige, kas piltide kvaliteet vastab nõuetele ning võrdlevad infot rahvastikuregistri andmetega.

Pärast õnnestunud videotuvastust tuleks kliendilepingu sõlmimiseks siseneda LHV internetipanka.