„Eesti mobiilne internet on aeglasem kui Lätis, Soomes ja Skandinaavia maades. Eelmisel aastal said inimesed keskmiseks mobiilse internetiühendusega allalaadimise kiiruseks Eestis 6,2 Mbit/s. Lätis oli tulemus 7,4,” rääkis professor Jukka Manner, kes Helsinkis Aalto ülikoolis Netradari projekti juhib. Euroopa parima tulemuse tegid taanlased kiirusega 22,3 Mbit/s.

Kui inimene Netradari oma telefonis käivitab, hakkab see mõõtma ühenduse kiirust ja saadab anonüümsed tehnilised andmed Netradari serverisse. Kui teadlased kogu eelmise aasta jooksul tehtud mõõtmiste andmed kokku võtsid, selgus, et Eestis olev internetiühendus on aeglasem kui naabermaades ja kogu maailma arvestuses jääb Eesti alles 24. kohale.

Mis koha mõni riik Netradari tulemustes sai, sõltub Manneri sõnul üsna palju sellest, kui agaralt seal 4G ehk LTE tehnoloogiaga andmesidet kasutatakse. „Suur LTE kasutamise osakaal on põhjus, miks Taanis oli kõrgeim keskmine kiirus,” ütles Manner.

„Eesti tehtud mõõtmiste üldine mediaan oli 2,8 Mbit/s, aga kui vaadata ainult LTE tehnoloogiat, siis on see 27 Mbit/s,” tõi Manner esile erinevuse, kui palju kiirema ühenduse saavad inimesed uuemat andmeside tehnoloogiat kasutades.

Vaata siit Netradari interaktiivset kaarti, millelt on näha kiireima ühendusega piirkonnad Eestis ja maailmas: