Ilves tõi välja, et esiteks on probleemideks Eesti asukoht ja ettevõtlusvaimu puudus. Mõlemad mured on leevenemas, sest inimesed liiguvad ja suhtlevad üle maailma. Ettevõtlust, mis alles nõukogude ajal lausa otseselt ohtlik oli, on Eestis üha rohkem. "Skype'il on olnud selles osas Eestis väga suur mõju," toonitas ta.

Kolmas suurem takistus on aga ühiskonnas olev sallivus erinevate inimeste vastu. Tema sõnul ei ole võimalik silmapaistvaid või eeskujuks olevaid ettevõtlikke inimesi – talente – Eestisse jõuga tuua või hoida. Ilvese sõnul lähevad talendid lihtsalt siit ära, kui meil vaadatakse viltu nende peale, kellel on teistsugune taust või välimus.

Neljas mure on Eesti väiksus. On väga tüüpiline, kui alustavate idufirmade soov on kolida esimesel võimalusel USA-sse. "Ja see pole ainult Eesti häda, see puudutab isegi Saksamaad," rõhutas Ilves.

"Probleemiks on ühtse digitaalse siseturu puudumine. USA-s pole tähtis, millisest osariigist sa tegutsed, aga meil ei saa kasvõi paarikümne kilomeetri kaugusele teise EL-i riiki vabalt teenuseid müüa või tarbida," tõi Ilves näiteks iTunesi või Netflixi geograafilised piirangud.

"Kui me ei lahenda seda probleemi ega loo 500 miljoni inimesega ühtset turgu, siis liiguvadki talendid Euroopast ära," rõhutas Ilves.

Slovakkia president Kiska rõhutas samuti Euroopa killustatust ja viitas, et Bratislavast 20 kilomeetri kaugusel Austrias on hoopis teised andmekaitsereeglid. Kiska ütles ka, et noori on vaja julgustada ettevõtlust proovima ja läbi kukkuma, sest läbikukkumine on edu osa.