"Tavalise" LTE 4G pakutava kiiruse võib see ületada kahekordselt, teoreetiline lagi on 300 Mbit/s.

Võrdluseks niipalju, et Eestis pakutav väledaim juhtme-internet on 400 Mbit/s (Starman).

Eesti esimese LTE-A leviala avas augustis EMT, see hakkas toimima Kiisal ja Tallinnas Teletorni ümbruses.

Nüüd siis on Tele2 kord, mis hakkab seda pakkuma esialgu samuti piiratud territooriumil ehk Keilas ja Vääna-Jõesuus. Miks just seal?

Tele2 Eesti raadiovõrgu juht Tanel Sarri vastab Forte päringule, et need lihtsalt on nende testpiirkonnad: "Näiteks Vääna-Jõesuus pole korralikku kaabliühendust, siis kasutatakse palju mobiilset internetti." Aga millal mujal? "Jälgime, millal LTE-A seadmed võrku tulevad ja vastavalt koormusele paneme LTE-A tööle seal, kus vaja!"

Tele2 tänane pressiteade kinnitab, et ettevõte vahetas kogu oma võrgu sügiseks "Eesti moodsaima vastu" ja on valmis "LTE-A tasemega interneti avama üle riigi".

Hetkel on LTE-A ruutereid ja telefone vähe saada ja hinnad on kõrged, aga asi paraneb varsti. "Tootjatega on räägitud, et Eesti seadistuse ja tavakasutaja hinnatasemega mobiiltelefonid jõuavad laiemalt siia aasta esimeses kvartalis," selgitab Sarri.

"Iga kord kui uus mobiilse interneti põlvkond valmis saab, tundub see esialgu liialdusena, kuid uued rakendused ja 4K videoedastus nõuavad järjest suuremaid kiiruseid. Praegu lisandub iga kuuga tuhandeid uusi 4G interneti kasutajaid."

Wikipedia loetleb LTE-A kõlbulike seadmetena teiste hulgas Amazoni Fire Phone'i, Apple'i iPhone 6 ja 6 Plusi, HTC One'i (M8), Huawei Ascend Mate 7, LG G3, Nexus 6 ja ridamisi Samsungi Galaxysid (Note 3, 4 ja Edge; S4, S5 ja S5 LTE+; Alpha).

Huvitav lisafakt. Elisal on LTE-A võrk samuti kasutusel, nimelt Tallinna lauluväljakul. Ametlikku teadet selle kohta pole tehtud.

"Valisime asukoha suurürituste toimumise tiheduse alusel, et selles piirkonnas tõsta andmesidemahtusid," vastab pressiesindaja Forte küsimusele.

Elisa LTE-A võrk on käigus muide juba juunist ehk "hetkest, mil avasime MiNT üle valguse teenuse Lauluväljakul. Kuna Lauluväljakul läheb vaja täiendavat mahtu, siis on meil plaan teenus tööle jättagi."