Palju tähelepanu saabus kahel põhjusel, üks negatiivne, teine positiivne.

Halb oli, et Apple loobus mainitud kahes MacBook Pros tavapärastest ühenduspesadest, mis sunnib niigi kulukate sülearvutite jaoks uusi lisaseadmeid või kaleid adaptereid lisaks ostma – ainuüksi hiire või iPhone'i ühendamiseks.

Teine uuendus oli pigem positiivne: senised funktsiooniklahvid vahetas välja Touch Bar ehk OLED-puutepind, mille abil eri rakendustes erinevaid toiminguid sooritada. Mida täpselt, sõltub äpiloojate fantaasiast.

Tarkvaraarendajad kiirustasid Touch Barile innovatiivseid kasutusviise otsima, teiste hulgas suurtegijad nagu Microsoft (Office'ile) ja Adobe (Photoshopile).

Fortele jäi aga silma kolm eriti uuenduslikku rakendust, millest siin juttu tulebki.

Väike süntesaator

Touch Bar Piano on väike rakendus, mis võimaldab puutepinnal 128 eri muusikalist instrumenti jäljendada ja süleri seeläbi süntesaatoriks muuta. Teate küll, klaver, keelpillid, trummid, hääled jne. Lapsel hea ajaviiteks toksida... kui keegi julgeb lapse nii kalli arvuti kallale lubada.

See äpp on ilma puuteplaadita Mac-arvutil põhimõtteliselt kasutu, lisab arendaja Graham Parks abivalmilt.

Vähemalt klaviatuuril kondav kass teeb nüüd selle käigus veidi muusikat, kommenteerib Engadget. Teame ju, et kassidel on selline komme.

Doom

1993. aasta lõpus ilmunud videomäng Doom on legendaarne mitte ainult ülipopulaarse FPS-žanris teerajajana, mis on saanud ridamisi järgesid ja ise filmivariandi Dwayne "The Rock" Johnsoniga peaosas.

See on legendaarne ka teosena, mida asjaarmastajad armastavad kõigile mõeldavatele ja mittemõeldavatele mänguseadmetele kolida. Forte on kirjutanud, kuidas üks nupumees kolis Doomi isegi klaverile.

Nüüd on Doom jõudnud ka MacBook Prode puutepinnale. Jah, sellele kitsale ribale sülearvuti ekraani all, mitte päris ekraanile. Rakenduse autor on Facebooki iOS-i rakenduse tarkvarainsener Adam Bell.

Touch Bar on 2170 x 60 piksliga põhimõtteliselt nagu väga pika ekraaniga nutikell Apple Watch, millele on Doom praeguseks juba samuti kolitud.

Bell lõi ka variandi, kus Doom jookseb MacBook Pro ekraanil, aga mängu HUD ehk püsiv inforiba asub Touch Baril. Allesolev laskemoon, tervis jne.

Doom on oma kõrgele vanusele vaatamata muide endiselt täitsa hea, leiab Forte videomänguguru Kaimar Palts, kes hiljuti proovis.

Kõhutuuled

GitHub'is leidub ka selline tore ja vajalik rakendus nagu kõhutuulte genereerija. Vajuta puutepinnale, kõlab peer.

Üsna ootuspäraselt oli pussusimulaator üks esimesi Touch Barile loodud rakendusi, mis avalikkuse ette jõudis!